PARAMARIBO – De partijleiding van DA’91 had donderdag een ontmoeting met de Nederlandse politieke partij Belang Van Nederland (BVNL). De ontmoeting vond plaats op het DA’91-partijkantoor in Paramaribo.
Tijdens deze ontmoeting werd informatie uitgewisseld over de visie van beide partijen op de toekomstige ontwikkelingen in hun respectieve landen. De partijleden stonden ook stil bij wat Suriname en Nederland voor elkaar zouden kunnen betekenen in de toekomst, evenals de twee politieke organisaties.
In het gesprek tussen DA’91-voorzitter Angelic del Castilho en BVNL-voorzitter Wybren van Haga gaf de DA’91-voorzitter aan dat het Democratisch Alternatief 91 voorstander is van een goede, volwassen en zakelijke relatie met Nederland. Hierbij wordt echter wel verwacht dat Nederland de verantwoordelijkheid neemt om Suriname te ondersteunen in het oplossen van problemen die als erfenissen mogen gelden uit het koloniale verleden. Hierbij benoemde zij het conflict met Guyana over het Surinaamse grondgebied Tigri.
De DA’91-voorzitter gaf ook aan, net als BVNL, voorstander te zijn van een efficiënte overheid. Zij benadrukte dat er veel ambtenaren zijn die hun werk naar eer en geweten willen doen, maar dat er in de huidige bestuurlijke constellatie geen ruimte voor hen is. Dit zijn zaken die DA’91 wil veranderen.
Van Haga gaf aan een groot voorstander te zijn van een zeer kleine overheid, wat overeenkomt met de standpunten van DA’91. BVNL is momenteel, net als DA’91, een buitenparlementaire partij. De partij hoopt over drie jaar in de Tweede Kamer te komen. Ook de mogelijkheid om ruimte te bieden voor de dubbele nationaliteit voor personen met een Nederlandse nationaliteit die zich in Suriname willen vestigen, kwam ter sprake.
De delegaties bespraken het traject naar de komende verkiezingen in Suriname en de uitdagingen die een partij als DA’91 te wachten staan. De rol van sociale media, met name Facebook en TikTok, voor vooral de ‘first-voters’, werd aangekaart. Duidelijk werd dat, hoewel er veel raakvlakken zijn in de uitdagingen in beide landen, er toch een groot verschil is vanwege de gehanteerde etnische politiek in Suriname en de vernietigende gevolgen voor de nationale ontwikkeling daarvan.
Ook de wetswijziging voor de waarborgsom ter deelname aan de verkiezingen kwam ter sprake. Het feit dat in Nederland, met veel meer kiezers dan in Suriname, een waarborgsom geldt van 11 duizend euro, terwijl De Nationale Assemblée in oktober 2023 besloot tot een waarborgsom van 25 duizend euro, wekte enorme verbazing bij de bezoekers, meldt DA’91 in een persbericht. De politieke partij stapte daarom naar het Constitutioneel Hof, dat een toetsing uitvoerde van de doorgevoerde verhoging en deze als gevolg daarvan onverbindend verklaarde.
…[+]
- Ligdagtarieven..
- Regering werkt aan herstructurering parastatale bedrijven..
- Man beschoten bij woninginbraak Commewijne..
- AWJ verzamelt inzichten in natraject ‘Skills and Employment…..
- Minister Amoksi noemt Suriname “een veilig land”..
- Tekort aan geschoold personeelop JAP-luchthaven..
- Brazilië: Afvoerbuisje Lula verwijderd na tweede operatie..
- Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof compleet met installa…..
- Blijd en Baya willen Muay Thai Mafia gala extra glans geven..
- Landelijk 539 verdachten aangehouden..
- Rechtszaak doodslag Pikin Saron voortgezet in februari..
- Leerkrachten teleurgesteld in Mangre..
- Politieagent in zaak Albina in verzekering gesteld..
- Monique Pool: ‘Het lijkt mij geen sport om dieren te dode…..
- SRD 300 miljoen voor oplossen problemen in ziekenhuizen..
- Regering treft regeling voor burgers P&D Real Estate..
- Nederlandse overheid komt begin januari met plan om burgers…..
- Gajadien in hoger beroep tegen vonnis in zaak Jones..
- Monument voor slachtoffers van de Rijswijkse moorden..
- ‘Wettelijke erkenning rechten inheemse en tribale volken dr…..
- Inheemse dorpen eisen opschorting Chinalco-deal: ‘Onze rech…..