De politieke partij DA’91 overweegt wederom het Constitutioneel Hof (CHof) te raadplegen inzake de nieuw vast te stellen waarborgsom, die door De Nationale Assemblee is vastgesteld. Volgens de partij is de correctie die het parlement nu doorvoert een truc om alsnog tot een zo hoog mogelijk bedrag te komen.
In oktober 2023 werd de waarborgsom vastgesteld op 1 procent van het aantal kiesgerechtigden, vermenigvuldigd met SRD 250. Dit bedrag is nu gewijzigd naar 1 procent van het aantal kiesgerechtigden, vermenigvuldigd met SRD 158.
DA’91-voorzitter Angelic del Castilho is niet te spreken over deze ontwikkeling. In de ogen van haar partij blijft de waarborgsom een uitsluitingsmiddel voor zogenoemde kleinere partijen, om hen te belemmeren in deelname aan de verkiezingen. De partij heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wederom aangeschreven om deze kwestie onder de aandacht te brengen. In de brief stelt DA’91 dat het besluit van het CHof wordt genegeerd en dat het parlement bezig is een truc uit te halen om uiteindelijk alsnog een hoge waarborgsom te bepalen.
Volgens DA’91 mist de verhoging naar SRD 158 per kiezer elke redelijkheid en is er geen noodzaak aangetoond voor een hogere waarborgsom. De brief aan de OAS benadrukt onder welke omstandigheden politieke organisaties in Suriname moeten opereren, waarbij het democratisch recht van burgers wordt beknot.
Del Castilho verklaarde in het programma Mmanten Taki via de STVS dat het vastgestelde bedrag niet bedoeld is om verkiezingen te financieren. Ze wijst erop dat partijen het bedrag terugkrijgen wanneer zij zetels behalen. Volgens haar moet de waarborgsom terug naar de situatie van 2019, toen deze SRD 25 per kiezer bedroeg. Er is volgens haar geen grondslag om het bedrag te verhogen, omdat het slechts om een symbolisch bedrag gaat. Daarnaast is het volgens haar geen economisch goed dat aan inflatie gekoppeld kan worden.
De partij stelt dat er andere middelen zijn om aan te tonen dat een politieke partij een duidelijke achterban heeft. Een van deze alternatieven is het gebruik van handtekeningen van 1 procent van de kiesgerechtigden. Volgens DA’91 zou dit een eerlijker en democratischer model zijn.
- Wel of geen staatsbegrafenis Desi Bouterse..
- Politie tast in het duister over mysterie rondom dood voort…..
- Politie vordert 688 rijbewijzen in voor verschillende overt…..
- Matawai gemeenschap brengt dank uit aan Bouterse..
- Onderzoek naar familie Fernandes belicht haar rol in slaver…..
- AZP worstelt met grote schuldenlast van meer dan SRD 200 mi…..
- DNA debateert vandaag over 2 wetten die haast hebben..
- Guyanese crafters en producenten krijgen boost tijdens kers…..
- Vrouw aangehouden voor poging tot drugs smokkel in politiec…..
- CCK en IRIS bespreken behoud monumentale gebouwen met presi…..
- Ambassades tekenen condoleanceregister in Ocer..
- Politiekorpschef en legerbevelhebber bespreken versterking …..
- Vrouw probeerde drugs cellenhuis in te smokkelen..
- Brandweer constateert illegale vuurwerkverkoop aan minderja…..
- SEOB: ‘Langetermijnvisie en stabiliteit nodig voor duurzame…..
- Drugsvliegtuig stort neer bij Stondansi: Twee doden geborge…..
- Schuldeisers Oppenheimer dreigen rente te verhogen..
- Gecrasht vliegtuig, 2 lijken en drugs bij Stondansivallen..
- Vliegtuigcrash in Stondansi-gebied: twee doden en vermoedel…..
- Alcoholgebruikers verstoren openbare orde..
- Drugsvliegtuig neergestort in Nickerierivier in Stondansi-v…..