DA ’91: Vreedzame politieke campagne in een polariserend Suriname

INGEZONDEN

In de aanloop naar de verkiezingen van 2025 staat Suriname opnieuw op een kruispunt. De democratie leeft, dat is duidelijk zichtbaar in de felle debatten, levendige discussies op sociale media en de toegenomen politieke betrokkenheid. Maar diezelfde betrokkenheid kent ook een keerzijde: toenemende polarisatie, etnische spanningen en een verruwing van het publieke debat.ADVERTISEMENT

Een vreedzame politieke campagne is in deze context geen luxe, maar een noodzaak. Niet alleen om de rust in de samenleving te bewaren, maar ook om het vertrouwen van de burger in het democratische proces te versterken.ADVERTISEMENT

“Het is tijd dat leiders het voortouw nemen in het voeren van inhoudelijke discussies en het publiekelijk afwijzen van haatzaaiende retoriek – zelfs als die afkomstig is van hun eigen achterban”

Suriname kent een rijke geschiedenis van vreedzaam samenleven, ondanks verschillen in afkomst, religie en politieke voorkeur. Die traditie moeten we nu actief beschermen. Wij, als politici, dragen daarin een grote verantwoordelijkheid.

Campagnes zouden moeten draaien om ideeën, niet om vijandbeelden. Het is tijd dat leiders het voortouw nemen in het voeren van inhoudelijke discussies en het publiekelijk afwijzen van haatzaaiende retoriek – zelfs als die afkomstig is van hun eigen achterban. Ik doe daarom ook een beroep op alle collega-politici om hier heel ferm in te zijn.

Ook op de media doe ik een beroep bewust te zijn van de bijzondere rol die zij kunnen spelen in het afwijzen van negatieve campagnes met als mogelijk gevolg het verstoren van onze rust en orde. De media spelen een cruciale rol. In plaats van sensatie en polarisatie te versterken, kunnen zij kiezen voor verdieping, factchecking en het belichten van gemeenschappelijke belangen tussen burgers. Hierdoor worden burgers ook geholpen rustig een goede keuze te maken. Ook via social media moeten wij ons niet openstellen voor bewuste verspreiding van leugens en laster.

Daarnaast ligt er een taak bij maatschappelijke organisaties, religieuze leiders en jongerenbewegingen. Als DA ’91-voorzitter en als burger van ons mooi land doe ik een dringend beroep op hen zoveel mogelijk bruggen te slaan, gesprekken te faciliteren en oproepen tot rust en wederzijds respect te laten doorklinken. Uw stem is vaak krachtiger dan die van de politiek zelf.

Laten wij, die uit verschillende politieke organisaties komen of verschillende politieke keuzes maken, elkaar zien als politieke tegenstanders, niet als vijanden. Daar begint onze bijdrage aan een vreedzaam verkiezingsproces. Juist in deze tijd van economische en sociale uitdagingen heeft Suriname behoefte aan leiderschap dat verbindt in plaats van verdeelt. Wij allen moeten het voorbeeld geven.

De verkiezingen van 2025 kunnen een kantelpunt worden – in positieve zin. Het moet het moment zijn waarop wij kiezen voor een radicale omslag voor goed bestuur en eerlijk beleid. Dat betekent ook dat wij nu moeten kiezen voor dialoog boven conflict, voor inhoud boven haat en voor vrede boven polarisatie.

DA ’91 heeft steeds een vreedzame campagne gevoerd en zal dat blijven doen, want wie vreedzaam campagne voert, investeert in de stabiliteit van morgen. Wij roepen u op ons daarin te ondersteunen. Suriname verdient BETER!

Angelic del Castilho (voorzitter DA ’91)

De redactie van de Ware Tijd stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die worden geplaatst komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van de Ware Tijd. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.