Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO —”Haar verbondenheid met het Surinaamse volk en haar eenvoud als persoon sieren haar. Ze is één van de meest gelauwerde persoonlijkheden van ons land en een trotse ambassadeur van onze cultuur. Welke bekroning ze ook ontvangt, ze verdient dit dubbel en dwars”, benadrukte Hans Breeveld, voorzitter van de raad van advies van de Henri Frans de Ziel Stichting. In het Tower Auditorium is de Trefosa-cultuurprijs 2025 dinsdagavond uitgereikt aan de gerenommeerde schrijfster en cultuurambassadrice Cynthia McLeod-Ferrier.
In de lofrede die Breeveld uitsprak, prees hij McLeod-Ferriers immense bijdrage aan de Surinaamse literatuur en cultuur. De schrijfster wordt misschien gezien als de meest onderscheiden persoon van Suriname.
“Welke bekroning Cynthia McLeod-Ferrier ook ontvangt, ze verdient dit dubbel en dwars”Hans Breeveld
Nalatenschap
McLeod-Ferrier begon relatief laat met schrijven, maar veroverde al snel een prominente plek in de Surinaamse literatuur. Haar debuutroman ‘Hoe duur was de suiker’ (1987) bracht een uniek historisch perspectief en werd een bestseller. Daarna volgden talrijke romans die voortkwamen uit diepgaand onderzoek naar de Surinaamse geschiedenis.
Naast haar literaire werk heeft McLeod-Ferrier zich ingezet voor maatschappelijke projecten. Als ambassadeursvrouw in België initieerde ze programma’s om kinderen in Suriname dagelijks ontbijt te bieden en de Surinaamse keuken te promoten. Ook haar betrokkenheid bij het behoud van cultureel erfgoed, zoals het Elisabeth Samson Huis op de hoek Wagenweg-/Heerenstraat en haar schip Merodia, onderstrepen haar toewijding aan Surinaamse cultuur.
De ceremonie vond plaats aan de vooravond van de geboortedag van Trefosa (Henri Frans de Ziel) en markeerde de start van de tweedaagse Trefosa-viering. De uitreiking werd op verzoek van de laureaat bijgewoond door een select gezelschap van vrienden en bewonderaars, onder wie oud-leerlingen die haar destijds motiveerden om schrijfster te worden vanwege haar boeiende manier van vertellen.
Mia Mottley
McLeod-Ferrier is al jaren een trouwe bezoeker van de Trefosa-lezingen, wat de vraag opriep waarom zij niet eerder de cultuurprijs kreeg. Breeveld suggereerde dat de stichting dit moment zorgvuldig heeft uitgekozen.
Johan Roozer, voorzitter van de stichting, lichtte toe dat de prijsuitreiking dit jaar is gecombineerd met de prestigieuze Trefosa-lezing, die dit jaar wordt verzorgd door premier Mia Mottley van Barbados. “Het thema van de Trefosa-lezing, ‘Cultuur als katalysator voor ontwikkeling’, sluit naadloos aan bij het werk van Dr. McLeod”, aldus Roozer.
Om het publiek beter te bedienen, is het evenement gespreid over twee avonden: de prijsuitreiking op 14 januari en de lezing op 15 januari. Vanwege de beperkte capaciteit van de ballroom van Torarica kunnen slechts 350 gasten worden ontvangen. De plek is intussen vol geboekt. “Het is een enorme eer om een vrouw van het kaliber van premier Mottley te mogen verwelkomen. Ze is niet alleen premier van Barbados en voorzitter van de Caricom, maar ook een uitgesproken voorvechter van cultuur en ontwikkeling”, benadrukte Roozer.
- LEUGENS EN BEDROG..
- C-47 bestaat 55 jaar..
- Baarmoederhalskanker kan worden voorkomen..
- Beta..
- Hamas Blijft Standhouden in Gaza met 20.000 Strijders**..
- *Ierland Steunt Zuid-Afrika bij Aanklacht tegen Israël bij …..
- Snelheid en paraatheid getest tijdens speedmars KPS..
- Suriname sterk door liefde voor land en generaties die volg…..
- Kiezerslijsten vanaf dinsdag ter inzage..
- OVERHEIDSZORG VOOR MONUMENTEN SCHIET TEKORT..
- HOOP EN RISICO’S..
- Samuel hekelt rol van blakaman-leiders in Suriname: “We gun…..
- Lichaamsdelen man verspreid aangetroffen op wegdek..
- Clusterministers moet grondenrechtenvraagstuk begeleiden..
- Liefdesdrama escaleert: ‘Rediman’ opent vuur op rivaal in P…..
- ONDERGESCHIKT OF NIET?..
- EBS heeft nieuwe technisch directeur..
- Rusland lapt Amerikaanse sancties aan laars..
- De rol van verhalen: waarom het volk zijn held bepaalt..
- Meer middelen nodig voor onderwijs binnenland..
- Lijsttrekker Somohardjo: 1.250 huizen in Nickerie bezocht..