Curaçao roept noodtoestand uit

De regering van Curaçao heeft voor negentig dagen de noodtoestand uitgeroepen op het eiland. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. De noodtoestand geeft de politie van Curaçao meer mogelijkheden voor het handhaven van de coronamaatregelen, zoals het uitdelen van boetes.
Om het uitroepen van de noodtoestand mogelijk te maken, werd vorige week wetgeving aangepast. Door deze omstreden noodwet kan de regering sneller en meer maatregelen treffen in het geval van een oorlog, natuurramp of een virusuitbraak.
Deze zogeheten landsverordening uitzonderingstoestand werd een half jaar geleden opgetekend, maar werd vertraagd door meerdere protesten, zo schrijft de lokale nieuwssite Caribisch Netwerk.
De uitgeroepen noodtoestand verandert niets aan de huidige coronaregels op Curaçao. Momenteel zijn mondkapjes verplicht in winkels, het openbaar vervoer en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden. Daarnaast geldt een avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur. Winkels en restaurants moeten verder om 20.00 uur dicht en de verkoop van alcohol is verboden, behalve in supermarkten en hotels.
Nederland scherpte het reisadvies voor Curaçao dinsdag aan van code geel naar oranje, waarmee het advies geldt om alleen noodzakelijke reizen naar het land te maken en bij terugkeer tien dagen in quarantaine te gaan. Eerder gold een uitzondering voor Curaçao, wat zorgde voor een flinke toename aan vakanties naar het eiland.
NRC

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald