Op 1 juli 2025, precies 162 jaar na de afschaffing van de slavernij in Suriname, heeft de Culturele Unie Suriname (CUS) een krachtige oproep gedaan tot eenheid, respect en saamhorigheid in de multiculturele samenleving van vandaag. De herdenkingsdag Keti Koti – letterlijk “verbroken ketenen” – werd aangegrepen om niet alleen het verleden te erkennen, maar vooral ook te bouwen aan een gezamenlijke toekomst.
Volgens voorzitter Anielkumar Manurat is de betekenis van Keti Koti niet beperkt tot de Afro-Surinaamse gemeenschap. Het raakt ons allemaal: “Ware vrijheid bestaat pas wanneer we samen streven naar gerechtigheid, gelijkwaardigheid en onderlinge waardering.”
Gedeeld verleden, gedeelde toekomstDe CUS onderstreept dat het slavernijverleden een collectieve geschiedenis is die mede de basis vormt van het moderne Suriname. De organisatie noemt de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen – Afro-Surinamers, Inheemsen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen, boeroes en anderen – een “uniek weefsel” van culturele rijkdom en veerkracht. Die diversiteit moet volgens de unie worden gekoesterd, niet gevreesd. “Onze kracht ligt in onze verschillen, zolang die ons niet verdelen, maar juist verbinden,” aldus Manurat.
Tegen verdeeldheid, vóór verbondenheidDe boodschap van de Culturele Unie is ook een duidelijke waarschuwing tegen polarisatie, uitsluiting en raciale spanningen. In een wereld waarin de tegenstellingen toenemen, moet Suriname volgens de organisatie laten zien dat het ook anders kan – en anders móet. Dat betekent actief kiezen voor dialoog, inclusie en respect voor elkaars verhalen.
“Een multiculturele samenleving floreert pas echt wanneer we elkaar niet alleen tolereren, maar werkelijk omarmen,” stelt de organisatie.
Keti Koti als viering van menselijkheidDe Unie benadrukt dat Keti Koti méér is dan een herdenking: het is ook een viering van cultuur, overleving en menselijke waardigheid. Het is een gelegenheid om bruggen te slaan – tussen generaties, tussen groepen, en tussen verleden en toekomst. Met educatie, culturele samenwerking en dialoog wil de organisatie bijdragen aan een Suriname waarin ieders verhaal telt.
CUS roept iedereen op om deze Keti Koti niet alleen te gebruiken als moment van terugblik, maar vooral als bron van inspiratie en betrokkenheid. “Laat de gebroken ketenen ons herinneren aan wat is geweest, maar ook inspireren tot wat nog komen moet. Wi libi na wan – onze vrijheid is van ons allen.”
- Suriname bij OIC Youth Capital 2025 in Marokko..
- Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG..
- Internist Stephen Vrede: “30 jaar strijd tegen malaria nu b…..
- AWJ wil arbeidsbemiddeling vernieuwen en versterken..
- Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binne…..
- Diana Pokie: ‘Beleid Grondbeleid en Bosbeheer moet anders…..
- ‘Internationale MKB’s kunnen Suriname helpen nieuwe inkomst…..
- Minister Ramadhin: ‘Suriname officeel erkend als malariavri…..
- Erkenning malaria-vrije status bevestigt kracht van integra…..
- Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing..
- VHP kiest oppositiekoers: geen kandidaatstelling president …..
- Regering keurt overeenkomst met 9 bonden goed..
- Jeugdvormingscentrum Petrus Donders: plek voor rust en bezi…..
- Jogi: “Suriname heeft een nationaal ontwikkelingspad nodig …..
- DEMISSIONAIR PLICHTSVERZUIM..
- Vandaag volop zon..
- Discussie over stemmen op personen is gecompliceerd..
- KPS neemt vandaag online portaal rijbewijzen in gebruik..
- Venezuela verklaart VN-mensenrechtencommissaris persona non…..
- Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning..
- Gustaaf Robert Linger (78) Paramaribo 25-6-2025..