“Vaak is het centrale karakter van conferenties het samenwerken, waarbij men heel vaak over het financiële aspect, infrastructuur en soms ook wat politieke aspecten discussieert.” Dit zegt Charlene Soerodimedjo, managing partner van DOOR Advisory, een insight partner van de International Business Conference (IBC), die van 4-6 februari in de Assuria High-Rise werd georganiseerd door de Suriname Trade & Investment Agency (SITA) en de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC).
Soerodimedjo is van mening dat het culturele aspect vaak ontbreekt bij dit soort evenementen. Ze was dan ook heel blij dat tijdens de paneldiscussie waaraan zij heeft deelgenomen dit wel aan de orde is gekomen en aangegeven werd hoe belangrijk het is om over het culturele aspect te praten. Soerodimedjo geeft aan dat het een van haar persoonlijke hoogtepunten was dat cultuur dit keer wél een plek heeft gekregen.
“Dit aspect is namelijk vaak een bottleneck voor investeerders. Daarom moeten investeerders een culturele onboarding implementeren, vooral in een multi-etnische samenleving zoals Suriname.” Op de vraag of Suriname zijn multi-etnische harmonie meer naar de buitenwereld zou moeten uitdragen, antwoordt Soerodimedjo dat veel Surinamers zich niet realiseren welk voordeel ze hebben doordat ze moeiteloos tussen culturen kunnen schakelen.
Foto: NaFuSji
“Ik denk dat wij niet beseffen hoeveel voorrecht wij hebben, doordat wij in staat zijn zo makkelijk te schakelen tussen culturen en wij het gewoon mee hebben gekregen.” Soerodimedjo merkt op dat Surinamers geleerd hebben om zich aan te passen. “Dit kan je bijna zien als een exportproduct,” voegt ze eraan toe. Het is volgens haar dan ook belangrijk dat buitenlandse investeerders zich hiervan bewust zijn. Een gerichte culturele onboarding is daarom niet weg te denken, benadrukt Soerodimedjo.
Het betekent volgens haar dat men zich moet verdiepen in de Surinaamse gemeenschap, begrijpen hoe de mensen denken en werken, en zichzelf op basis hiervan opstellen. Soerodimedjo geeft wel toe dat er infrastructurele uitdagingen zijn binnen het investeringsklimaat in Suriname, aangezien in Suriname het civielrecht wordt beoefend en de landen in de regio het common law-systeem hanteren.
Ook Gloria Naarendorp, ondervoorzitter van de Women Sustainable Development Foundation, zegt dat wanneer men een land binnenkomt, er rekening gehouden moet worden met de verschillende aanwezige culturen. “De Surinaamse cultuur kan een exportproduct zijn. Deze conferenties zijn belangrijk. Als je participeert, ben je op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen en mogelijkheden én krijg je ook de juiste mensen te spreken.”
Bentik Paulus
- Samenwerking voor stimulering overdracht Franse taal en gas…..
- Betaling driemaandelijkse verblijfsvergunning en rechten va…..
- Regering bezuinigt op budget JusPol..
- President geeft opdracht salarissen medewerkers Huize Ashia…..
- Suriname ontvangt prestigieuze LatinFinance-erkenning voor …..
- SVJ bezorgd over aanvallen journalisten en mediabedrijven..
- ABOP houdt op 15 februari grootse massameeting in verband 3…..
- ‘We willen iedereen in Suriname tellen’..
- SVJ bezorgd over partijpolitieke aanvallen op media en jour…..
- Militairen en politieagenten krijgen Franse taalcursus voor…..
- Werkgevers verplicht tot 16 weken zwangerschaps- en bevalli…..
- Verdachte met 2 ton SRD en drugs ingerekend..
- Marinus Bee: “We hebben heel hard gewerkt; 103 wetten…..
- Verbinding..
- SEOB: Suriname boekt vooruitgang, maar vervolgprogramma IMF…..
- Finaal concept Wet Collectieve Rechten komende week naar DN…..
- Reactie op redactioneel artikel dWT ‘Hypocrisie NDP’..
- Bromfietser overlijdt acht dagen na aanrijding met truck..
- STVS personeel heft prikactie op na gesprek met Moensi..
- Wrange vruchten populisme..
- SRD 700.000 en sieraden buitgemaakt bij gewelddadige berovi…..