“Vaak is het centrale karakter van conferenties het samenwerken, waarbij men heel vaak over het financiële aspect, infrastructuur en soms ook wat politieke aspecten discussieert.” Dit zegt Charlene Soerodimedjo, managing partner van DOOR Advisory, een insight partner van de International Business Conference (IBC), die van 4-6 februari in de Assuria High-Rise werd georganiseerd door de Suriname Trade & Investment Agency (SITA) en de Suriname-Guyana Chamber of Commerce (SGCC).
Soerodimedjo is van mening dat het culturele aspect vaak ontbreekt bij dit soort evenementen. Ze was dan ook heel blij dat tijdens de paneldiscussie waaraan zij heeft deelgenomen dit wel aan de orde is gekomen en aangegeven werd hoe belangrijk het is om over het culturele aspect te praten. Soerodimedjo geeft aan dat het een van haar persoonlijke hoogtepunten was dat cultuur dit keer wél een plek heeft gekregen.
“Dit aspect is namelijk vaak een bottleneck voor investeerders. Daarom moeten investeerders een culturele onboarding implementeren, vooral in een multi-etnische samenleving zoals Suriname.” Op de vraag of Suriname zijn multi-etnische harmonie meer naar de buitenwereld zou moeten uitdragen, antwoordt Soerodimedjo dat veel Surinamers zich niet realiseren welk voordeel ze hebben doordat ze moeiteloos tussen culturen kunnen schakelen.
Foto: NaFuSji
“Ik denk dat wij niet beseffen hoeveel voorrecht wij hebben, doordat wij in staat zijn zo makkelijk te schakelen tussen culturen en wij het gewoon mee hebben gekregen.” Soerodimedjo merkt op dat Surinamers geleerd hebben om zich aan te passen. “Dit kan je bijna zien als een exportproduct,” voegt ze eraan toe. Het is volgens haar dan ook belangrijk dat buitenlandse investeerders zich hiervan bewust zijn. Een gerichte culturele onboarding is daarom niet weg te denken, benadrukt Soerodimedjo.
Het betekent volgens haar dat men zich moet verdiepen in de Surinaamse gemeenschap, begrijpen hoe de mensen denken en werken, en zichzelf op basis hiervan opstellen. Soerodimedjo geeft wel toe dat er infrastructurele uitdagingen zijn binnen het investeringsklimaat in Suriname, aangezien in Suriname het civielrecht wordt beoefend en de landen in de regio het common law-systeem hanteren.
Ook Gloria Naarendorp, ondervoorzitter van de Women Sustainable Development Foundation, zegt dat wanneer men een land binnenkomt, er rekening gehouden moet worden met de verschillende aanwezige culturen. “De Surinaamse cultuur kan een exportproduct zijn. Deze conferenties zijn belangrijk. Als je participeert, ben je op de hoogte van de verschillende ontwikkelingen en mogelijkheden én krijg je ook de juiste mensen te spreken.”
Bentik Paulus
- Loonsverhoging van medewerkers AdekUS wordt pas eind februa…..
- Schoon drinkwater voor Gunsi, Akwaukonde en Gran Slee..
- Bedrijfsleven bespreekt kansen voor Surinaamse olie- en gas…..
- Digicel en EBS gaan samenwerking aan..
- Inbraak: Geld, sieraden en andere spullen gestolen..
- Business Summit Diaspora Suriname moet innovatie en investe…..
- Voetbaluitslagen van 4 februari 2025..
- El Salvador biedt aan om “gevaarlijke Amerikaanse criminele…..
- VN-rapporteur waarschuwt voor escalatie op Westelijke Jorda…..
- Ruim 600 bewoners krijgen veilig drinkwater dankzij innovat…..
- Steeds meer gevallen van kanker in Suriname..
- Wat is de bedoeling van Ahilia Welles?..
- Nieuw hoofdkwartier van politie dient als symbool voor hers…..
- Tien doden, meerdere gewonden bij schietpartij in Zweden..
- Waar is het OM? Oostburg heeft vorig jaar drie keer Bouters…..
- Voedselpakketten uit India ‘gewoon een business’..
- Geen aansluiting DA ’91 bij A20-DOE-PRO..
- Reactie Luchthavenbeveiliging op meldingen van ontvreemde s…..
- Volksgezondheid onderzoekt tekort medische zeep AZP..
- 3 dorpen Boven-Suriname voorzien van veilig drinkwater..
- BREAKING NEWS — Suriname geschorst door EITI, kans op afsch…..