‘Cultural Encounters’ verbeeldt dialogen van kunstenaars

13/12/2020 15:03 – Audry Wajwakana

Dit naamloze schilderij van wijlen Soeki Irodikromo uit 1986 is ook opgenomen in de reizende tentoonstelling van The Art Museum of the Americas bij de Organisatie van Amerikaanse Staten.  
PARAMARIBO – Middels de reizende tentoonstelling ‘Cultural Encounters: Art of Asian Diasporas in Latin America & the Caribbean, 1945-Present’ wordt een fascinerende blik geworpen op moderne en hedendaagse kunst. Het gaat daarbij om een verkenning van migratiestromen vanuit Japan, China, India en Indonesië. De reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door The Art Museum of the Americas van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Ook Readytex Art Gallery levert haar bijdrage. Aan de expo is een jarenlange voorbereiding voorafgegaan, waaraan Readytex vanaf het begin met de organisatie heeft samengewerkt om de selectie van zeer impactvolle kunstwerken van de participerende Surinaamse kunstenaars te faciliteren en coördineren. De Surinaamse beeldende kunstenaars met Aziatische roots, van wie er werk in de expositie is opgenomen, zijn Reinier Asmoredjo, Soeki en Sri Irodikromo, Sunil Puljhun, KitLing Tjon Pian Gi, Dhiradj Ramsamoedj en René Tosari.
De tentoonstelling is geïnspireerd door de permanente collectie van OAS’ Art Museum of the Americas. Er wordt daarom ook een aantal belangrijke werken uit deze collectie belicht, waaronder een opvallend schilderij uit 1986 van de in augustus overleden Soeki Irodikromo. Met ongeveer zeventig belangrijke kunstwerken hoopt de organisatie met deze expositie het bewustzijn en begrip voor de processen van contact en uitwisseling, kolonisatie en dekolonisatie, assimilatie en behoud van cultuur, te vergroten.
uriname is participerend land met kunstenaars, die Indonesische roots hebben. Tosari is blij dat zijn werk – een serie over de wederopbouw van district Coronie – is geselecteerd. “Tenslotte moet je ook gezien worden en het liefst in de regio. Is toch mooi dat Suriname het enige land in de regio is met mensen met Indo of Javaanse roots?”
Ook Ramsamoedj is blij dat zijn kunstwerk uit het Adji Gilas-project is geselecteerd. Daarin brengt hij middels aluminium (drink) bekers een ode aan zijn (nu overleden) oma. De opbouw van de installatie was vierhoekig en staat symbool voor stabiliteit. Aan de hand van haar leeftijd (85 jaar) gebruikte hij viermaal 85 bekers voor de eerste installatie. Volgens antropologen zijn deze bekers terug te traceren naar India.
De (drink)bekers verhuurde zijn oma vroeger voor (hindoe)huwelijken. “Ze was de tweede generatie van Brits-Indische afkomst en binnen haar gezin was zij degene die het gezin bij elkaar hield”, vertelt Ramsamoedj. Zijn oma overleed op 86-jarige leeftijd. Bij elke nieuwe tentoonstelling wordt de installatie geüpdatet. Volgens de kunstenaar is dit kunstwerk zijn meest succesvolle. Het is in Suriname, Nederland en Martinique geëxposeerd. “Nu gaat het door de VS reizen. Het is mooi om een stukje cultuur te delen.”
Adriana Ospina, curator van Cultural Encounters, is acting director and collection curator van The Art Museum of the Americas bij de OAS. De collectie verbeeldt de wereldwijde dialogen van de kunstenaars tussen hun Aziatische culturele erfgoed en hun Latijns-Amerikaanse of Caribische identiteit, evenals hun communicatie met de belangrijkste kunstbewegingen van hun tijd. Als zodanig presenteren zij in expositievorm een onderwerp dat vooralsnog ondervertegenwoordigd is in het kunsthistorische discours.
Ospina: “Door in te gaan op de verschillende lagen van culturele uitwisseling, streeft ‘Cultural Encounters’ ernaar meer begrip te creëren voor de complexiteit van moderne LatijnsAmerikaanse en Caribische gemeenschappen.” De expositie is op 24 oktober bij de Kalamazoo Institute of Arts in Michigan van start gegaan en zal tot 17 januari 2021 te zien zijn. Daarna reist de expositie door naar het San Antonio Museum of Art in Texas (12 februari-9 mei) en het Art Museum of the Americas in Washington (5 juni-3 september).
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname