Cubaans zorgpersoneel terug naar huis

08/04/2021 18:01 – Arjen Stikvoort

De Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy. : dWT  
PARAMARIBO – Igor Azcuy, de Cubaanse ambassadeur in Suriname, begrijpt de heroverweging van de mantelovereenkomst die het ministerie van Volksgezondheid heeft gesloten met Cubaanse zorgmedewerkers. Echter, hij laat er in gesprek met de Ware Tijd geen twijfel bestaan over de bekwaamheid en ervaring van zijn landgenoten in de zorg. “Die is erg hoog en de mensen hebben veel ervaring om in het binnenland met verschillende gemeenschappen te werken. Ook in andere landen zoals in Algerije en in Brazilië hebben zij dat bewezen.”
De diplomaat gaat zelfs zo ver door te stellen dat het mede aan de Cubanen te danken is dat het Covid-19-dodental in Suriname niet zo hoog is opgelopen als in de rest van Zuid- Amerika. Tot en met woensdagavond waren er in het klein jaar dat het besmettelijke virus in Suriname is 178 coronadoden.
Op korte termijn keren 48 Cubanen terug naar huis. Van hen zijn 38 verpleegsters en doktoren wiens overeenkomst op 25 maart is verlopen. Zij kwamen vóór de Covid-19-uitbraak naar Suriname. Tegelijk met deze groep vertrekken er negen collega’s die het voor gezien houden. Nog één zorgverlener en één epidemioloog gaan terug omdat ook hun contract niet is verlengd.
Er zullen dan nog 31 Cubaanse artsen in Suriname zijn, die werken voor de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst. Hun dienstverband loopt in juni af. Ook zijn er negen verpleegkundigen in hemodialysis en één in maxillofacia die tot en met november in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werken.
Azcuy: “Het is niet duidelijk of de aflopende contracten zullen worden verlengd. Dat ligt aan wat de beide regeringen beslissen.” In de Ware Tijd van woensdag zei minister Amar Ramadhin dat de arbeidsovereenkomsten niet zonder meer worden herzien. Het proces is nog niet voltooid. Hij vindt dat de contracten met de Cubaanse artsen budgettair nadelig uitpakken voor Suriname.
Cuba heeft intussen vijf Covid-19-vaccins in ontwikkeling: Soberana 01,02 en 03, Mambisa en Abdala. Soberana 02 en Abdala zijn in testfase drie. De resultaten zijn “veelbelovend” beweert Azcuy. De ambassadeur zegt dat hij Suriname namens zijn regering heeft aangeboden vaccins te kopen als de Wereldgezondheidsorganisatie ze goedkeurt, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft nog niet gereageerd op het aanbod.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname