Crisisplan moet uitmonden in juiste economische doelen

03/11/2020 00:00 – Wilfred Leeuwin

Vicepresident Ronnie Brunswijk luistert naar de inleiding van Armand Zunder (l) tijdens de discussie van de COL over het crisisplan van de regering. :  
PARAMARIBO – Het crisisplan van de regering, heeft goede uitgangspunten, maar laat veel te wensen over. Op het conclaaf van de Confederatie voor Organisaties van landsdienaren COL, dat gisteren is gehouden in het Lalla Rookh-gebouw, is geopperd dat het crisisplan opnieuw bekeken moet worden.
Nadat Marten Schalkwijk namens minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning een toelichting had gegeven op het plan, kwamen inleiders tot het inzicht dat het zou moeten uitmonden in een uitvoerbaar sociaal akkoord tussen de regering, vakbeweging, het bedrijfsleven en andere sociale partners.
Volgens Reynold Simons, tot voor kort directeur van de stichting Planbureau Suriname, zal vooraf eerst gekeken moeten worden naar de werkelijke en reële oorzaken van de crisis. “In de politiek zijn het steeds weer de fouten van een vorige regering die crises hebben veroorzaakt, maar als we serieus zijn, moeten we begrijpen dat er diepere onderliggende en structurele kwesties zijn die de ontwikkeling van Suriname ernstig bedreigen. Politici mogen vechten met elkaar, maar zonder de onderliggende problemen en uitdagingen naar boven te halen zullen wij om de zoveel jaar weer in deze crisismolen terechtkomen”, zegt Simons.
Voorzitter Winston Ramautarsingh van de Vereniging van Economisten van Suriname (VES), noemt het crisisplan van de regering allesbehalve een plan. Volgens hem is het niet eerlijk, tegenstrijdig en komen er wel mooie woorden voor van voornemens, die echter niet uitgevoerd kunnen en zullen worden. “Een economische crisis moet je economisch aanpakken. Daarvoor moet je economen inzetten en geen politici, anders komen wij er nooit uit.”
Volgens Ramautarsing voldoet het plan van de regering niet aan de basisvoorwaarden en staat het haaks op de ingediende begroting. In het plan zou het begrotingstekort teruggebracht worden van 16 naar 5 procent van het bruto binnenlands product, terwijl in de begroting het begrotingstekort neerkomt op 37 procent. “Wie houdt wie voor de gek, we worden eigenlijk weer eens belazerd”, luidt de kritiek van de VES-voorzitter.
Armand Zunder, die namens Ravaksur een inleiding hield, zegt dat deze overkoepelende vakorganisatie er niet van uit gaat dat er een herstelplan bestaat. Ravaksur heeft wat hem betreft een aantal documenten gehad met een macro-economische benadering over ontwikkelingsvraagstukken. Opmerkelijk is dat de factor mens in het plan totaal geen gezicht heeft en niet aan de orde komt. “Wij van Ravaksur gaan ervan uit dat de economie niet gaat over macro of micro-economische handelingen, maar dat fundamenteel is ontwikkeling van mensen en hoe de positie van de mens te verbeteren.”
Vicepresident Ronnie Brunswijk, die de conferentie kort toesprak, zegt dat het belangrijk is dat de regering in gesprek blijft met haar sociale partners. Erkent moet worden dat Suriname in een moeilijke crisis is beland en alle neuzen daarom in één richting moeten wijzen om tot een duurzame oplossing te komen. Brunswijk zegt dat in elk geval de regering de samenleving niet in de kou zal laten staan.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname