‘Covid-situatie zeer kritiek’

“De situatie is kritiek. Het is cruciaal. We zijn nu echt op het punt waarbij we moeten aangeven, dat de covid-situatie, zeer kritiek is”, zei de minister van Volkgezondheid, Albert Ramadhin, gisteren tijdens de reguliere persconferentie van het Outbreak Management Team.
De minister zei dat het mortuarium van het Wanica Ziekenhuis dat tien plekken heeft,  momenteel vol is. De instroom van personen die aan corona zijn overleden, is volgens de minister groter dan de uitvaart.  De minister verduidelijkte, dat dit niet komt doordat er initieel veel coronapatiënten zijn overleden. De afhandeling van de lichamen die reeds opgebaard zijn, laat volgens de minister te lang op zich wachten, soms duurt de afhandeling langer dan twee weken. Al die tijd moeten de lichamen van de overledenen op een verantwoorde manier bewaard worden, wat betekent dat ze gekoeld moeten worden. ‘’De mortuaria zijn al op hun maximum’’, aldus de minister. Hij roept de families op die overledenen hebben, om ervoor zorg te dragen de mensen die zijn opgebaard, zo gauw als mogelijk te doen begraven of cremeren. Wetenschappelijk gezien zijn er drie dagen waarbij het lichaam nog eventueel besmettelijk zou zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat na drie dagen, het virus buiten het lichaam dood gaat. Op de vierde kan de begrafenis al plaatsvinden.
Minister Ramadhin heeft aangegeven dat de opvangcapaciteiten worden uitgebreid, maar er is een tekort aan artsen, verpleegkundigen en ziekenverzorgers. De werkers draaien daarom shifts van 12 uur en zijn overwerkt. Er is een oproep gedaan aan verpleegkundigen en gezondheidswerkers zich aan te melden bij het ministerie van Volksgezondheid.
 
The post ‘Covid-situatie zeer kritiek’ appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname