Covid-situatie binnenland alarmerend

‘Geen sprake van verwaarlozing’
Momenteel maakt Suriname een drastische toename van het coronavirus mee. Niet alleen in Paramaribo en nabije districten verspreidt het virus zich, maar ook in het binnenland. Zo deed de algemeen directeur van de Medische Zending (MZ), Herman Jintie, afgelopen week de melding, dat de COVID-19 situatie in het binnenland momenteel heel alarmerend is. Volgens Jintie kan de situatie in het binnenland zonder een plan van aanpak, goed uit de hand lopen. Verder zei Jintie dat veel mensen  in het binnenland, het gevaar van het virus nog niet ingezien. Zo zei hij ook, dat het heel fataal kan worden, indien meerdere mensen in het binnenland positief worden getest, omdat er nog geen isolatie- of quarantainelocaties beschikbaar zijn ingesteld. Momenteel werkt de MZ samen met een aantal  ministeries,  aan het samenstellen van een team bestaande uit vertegenwoordigers van de MZ, het onderwijs, het commissariaat, districts- en ressortraden en het traditioneel gezag, om zo de situatie gezamenlijk aan te pakken en om eventuele isolatie- en quarantainelocaties op te zetten in dorpen.
Publieke gezondheidszorgadviseur en arts Ruben del Prado, om een reactie gevraagd, zegt dat de MZ de instantie is die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het binnenland. De MZ zal volgens Del Prado, zeker alles doen wat binnen haar vermogen ligt om de situatie zo goed mogelijk aan te pakken. “Er is absoluut geen sprake van verwaarlozing. Integendeel, de MZ  is het model van de primaire gezondheidszorg dienstverlening in Suriname. De MZ heeft 51 klinieken verdeeld over het gehele binnenland. De MZ verschaft essentiële eerstelijnsgezondheidszorg, zowel voor preventie als ter behandeling van ziekten en aandoeningen, met participatie van de gemeenschappen in het binnenland. Het probleem dat speelt, is dat COVID-19 heel erg nieuw is en dat de informatie over deze onbekende ziekte aan de mensen in ons achterland moet worden verstrekt. Informatie die de mensen aanspreekt zodat ze die begrijpen en geloven en kunnen toepassen”, zegt Del Prado. Hij zegt ook dat bij de gezondheidsvoorlichting, de traditionele gezagsdragers en andere leidinggevende personen, inclusief jeugd- en culturele leiders  betrokken moeten zijn, omdat die de talen, de cultuur en de tradities kennen.
Volgens Del Prado kunnen we de situatie in het binnenland absoluut niet typeren als verwaarlozing. Ofschoon autoriteiten reeds hebben aangegeven, dat gebrek aan kapitaal een nijpend probleem is voor de aanpak van het virus stelt Del Prado voor, dat er gewerkt wordt met het beschikbare. Zo moeten de Radio Boskopu zenders en andere bestaande radiostations, optimaal ingezet worden. “Als er een feest is of een sterfgeval duurt het een paar minuten om mensen dat te laten weten. Laten we diezelfde strategieën gebruiken om de informatie en richtlijnen te laten horen voor COVID-19 preventie”, zegt Del Prado. “Het beste is het trouwens, als de preventie geleid en uitgevoerd wordt door de mensen zelf. De officiele instanties verstrekken dan de benodigde geanalyseerde informatie, die wordt vertaald en gebruikt door de mensen in het binnenland zelf. Dan zal de kans op begrijpen en geloven en uitvoeren van acties om jezelf en anderen te beschermen, veel hoger zijn,” aldus Del Prado.
door Orsilia Dinge
 
The post Covid-situatie binnenland alarmerend appeared first on DE WEST. ………… (De West)

Lees verder

Bron: De West Suriname