COVID-maatregelen binnen een uur weer aangepast

De verscherpte COVID-maatregelen die eerder vanavond waren aangekondigd, worden nu al weer aangepast. De voorstellen tot aanscherping van de COVID-19-maatregelen en de discussies in De Nationale Assemblee zijn besproken met president Chan Santokhi. Besloten is om de maatregelen voor de periode 10 tot en met 23 april af te kondigen. Hierbij is rekening gehouden met reeds geplande activiteiten dit weekend en ook de tijd welke het bedrijfsleven nodig heeft om aanpassingen in hun bedrijfsvoering te maken.
Gebaseerd op de continue monitoring van COVID-19-besmettingen, blijkt nu dat gisteren het aantal besmettingen fors is opgelopen tot boven de 50, hetgeen een verdrievoudiging is vergeleken met de dag ervoor. Een dergelijke situatie is bij de eerdere golven niet voorgekomen.
Dit geeft aan dat Suriname te maken heeft met sneller verspreidende varianten van het virus in de afgelopen tien tot veertien dagen. Het percentage positieven is opgelopen tot 20 procent. De verwachting is dat het dagelijkse aantal positieven verder fors kan oplopen. Gezondheidsautoriteiten vragen bijzondere aandacht voor deze verontrustende ontwikkeling.
Zorgwekkender is het feit dat de situatie in de ziekenhuizen, die de COVID-19-zorg moeten bieden, zeer precair is en dat een toename van infecties mogelijk kan leiden tot maximale bezetting van zorg- en IC-capaciteit. Maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat een dergelijke situatie ontstaat, welke nog meer druk zal uitoefenen op de reguliere gezondheidszorg.
Vanmiddag heeft het Ministeriële Cluster Team overleg gehad met de COVID Commissie van De Nationale Assemblee, waarbij informatie is verstrekt door het Outbreak Management Team.
De regering zal de ontwikkelingen blijven volgen en tussentijdse monitoring zal uitvoeren en op basis van de bevindingen eventuele aanpassingen maken in het regime van de maatregelen.
Vanaf zaterdag 10 april tot en met vrijdag 23 april gelden de volgende maatregelen
De algemene maatregelen blijven van kracht:1. Het dragen van mond- en neusbedekking buiten het eigen huis is verplicht, met name bij het betreden van ruimten (dit geldt niet voor kinderen tot de leeftijd van twaalf jaar).2. Neem de 1,5 meter fysieke afstand, de zogeheten COVID-afstand altijd in acht.3. Was regelmatig uw handen met zeep en water of gebruik een handsanitizer.
Het wordt zeer dringend geadviseerd om thuis te blijven en slechts voor noodzakelijke werkzaamheden, medische noodgevallen of het doen van noodzakelijke boodschappen uit huis te gaan.
Maatregel 1Het uitgaansverbod is vanaf zaterdag 10 april tot en met vrijdag 23 april ingesteld van:– Zaterdag 10 en zondag 11 april van 18.00 uur tot 05.00 uur.– Maandag 12 april tot en met vrijdag 16 april dagelijks van 20.00 uur tot 05:00 uur.– Vrijdag 16 april van 20.00 uur FULL LOCK DOWN tot maandag 19 april tot 05.00 uur.– Maandag 19 april tot en met vrijdag 23 april dagelijks van 20.00 uur tot 05.00 uur.
Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 2Geen samenscholing van groepen groter dan vijf personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële “mass spreading” events (hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten!). Illegale feesten zullen aanzienlijk beboet worden.
Maatregel 3Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer tien personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de 1,5 meter afstand toelaat). Dit met inachtneming van de COVID-19- maatregelen. Hierbij zijn uitvaartbedrijven verplicht aan te melden bij het COVID-19- clusterteam.
Maatregel 4Alle sportactiviteiten (dus met inbegrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) zijn verboden.
Maatregel 5Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer. (Op verplicht masker gebruik zal worden toegezien)
Maatregel 6In de periode van zaterdag 10 april tot en met vrijdag 23 april gelden voor publiekelijk toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, het volgende:De navolgende sectoren zijn gesloten voor het publieka. Nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;b. Bordelen;c. Bars;d. Indoor dining;e. Casino’s;f. Gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;g. Kansspelkantoren;h. Recreatieoorden;i. Sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra- of gelegenheden;j. Kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops;k. Malls, kledingzaken, detailhandelszaken;l. Kerken, tempels, moskeeën en andere gebedshuizen.
De navolgende sectoren zijn open voor het publiek onder strikte naleving van de protocollen:
a. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten. Afhaal of bezorging; van maandag tot vrijdag is afhalen mogelijk tot 19.00 uur en levering tot 23.00 uur. Zaterdag en zondag is levering mogelijk van 05.00 uur tot 23.00 uur.b. Supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken.
Maatregel 7De bewaking van onze gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien verdere import van COVID-19-varianten, een reëel gevaar vormt. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten.
De grens via de … ………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald