Covid-19: Suriname terug naar code oranje

08/11/2020 19:19 – Van onze redactie

Gemiddeld aantal positief getesten per dag gedurende zeven dagen. : Volksgezondheid  
PARAMARIBO – Nadat maanden achtereen code rood (verspreiding binnen gemeenschap; bron onbekend) heeft gegolden in Suriname wat betreft de beheersing van het nieuwe coronavirus, heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zondag aangegeven dat de code nu oranje (sporadische casussen) is. Volgens de bewindsman is er momenteel sprake van “clusterbesmettingen”.
Ramadhin – en niet president Chandrikapersad Santokhi zoals gebruikelijk is – heeft zondagavond de samenleving toegesproken. Hij zei onder meer dat “de dalende trend met hoopvolle cijfers” de afgelopen twee weken is gecontinueerd. Vorige week was er een gemiddelde van zes besmettingen per week, “ver beneden de gestelde gevarenzone van 25 besmettingen per dag”. “Hierdoor kunnen wij het pad naar verdere normalisatie gestadig voortzetten”, aldus de bewindsman.
Volgens hem is er nu sprake van “sporadische ook wel clusterbesmettingen”. Eén daarvan deed zich voor in een visverwerkingsfabriek waarbij twaalf arbeiders het nieuwe coronavirus hebben opgelopen. Ramadhin gaf de garantie dat het BOG deze clusterbesmetting onder controle heeft gebracht.”
Alertheid blijft geboden, benadrukte de minister, “aangezien meer dan 90 procent van onze bevolking nog geen immuniteit heeft tegen het coronavirus. Met andere woorden: een grote uitbraak zoals in Europa gaande is, kan Suriname overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft”.
Ondanks het besluit over te stappen op code oranje waaschuwde Ramadhin dat het steeds meer op zijn gemak voelen niet moet overslaan in nonchalance. “We zijn er nog niet”, onderstreepte hij. Direct daarop zei hij dat er in de afgelopen twee weken een toename was van meldingen over feesten en clubs die open zijn, waar massa mensen op af komen. “Dit moeten wij nu met zijn allen vermijden.”
De minister zei in het verlengde daarvan dat, ondersteund door de Wereld- en Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie – het voorstel van mensen uit de entertainmentwereld om corona antigeen-sneltesten te introduceren als entreescreening voor dansfeesten of andere festijnen met klem wordt afgewezen. Volgens hem is namelijk bekend dat de gevoeligheid van deze antigeen sneltesten laag is (minder dan 60 procent) bij asymptomatische personen.

Covid-19-maatregelen 9-22 november:
Maatregel 1: Het uitgaansverbod blijft ingesteld van 22:00 uur tot 05:00 uur
Maatregel 2: Geen samenscholing van groepen groter dan dertig personen. (Huis)feesten zijn verboden
Maatregel 3: Rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan met inachtneming van de volgende voorwaarden:
● Het aantal toegestane aanwezige personen wordt bepaald door de beschikbare capaciteit van de desbetreffende ruimte
● De maatstaf is gesteld op niet meer dan 1 persoon per 5 vierkante meter tegelijkertijd
Maatregel 4: Recreatieve sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden. Dit zonder scheidsrechters en/of toeschouwers. Onverkort blijft van kracht dat sporten met intensief contact nog niet zijn toegestaan
Maatregel 5: Openbaar transport over de weg of over het water van personen is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer
Maatregel 6: Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten. Er zullen sancties volgen indien genoemde plekken, ondanks het verbod toch open zijn
Maatregel 7: Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend open voor afhaal of bezorging tenzij zij beschikken over terrassen in de openlucht. Verder zijn opengesteld: markten, recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba en sport- of fitnesscentra, contactberoepen (fysiotherapiepraktijken, kapsalons, kappers en barbershops)
Maatregel 8: De grens via de lucht wordt partieel geopend voor personenverkeer, mits wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is
Maatregel 9: Vluchten naar het binnenland worden slechts ondernomen onder naleving van de geldende luchtvaart protocollen Maatregel 10: Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hen verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname