Covid-19-maatregelen drastisch verscherpt

09/04/2021 23:35 – Van onze redactie

: Star 102.7  
PARAMARIBO – De total lockdown die zaterdagavond zes uur in zou gaan en tot maandagochtend vijf uur zou duren is voor dit weekend van de baan. “Er is rekening gehouden met reeds geplande activiteiten dit weekend en ook de tijd die het bedrijfsleven nodig heeft om aanpassingen in hun bedrijfsvoering te maken”, wordt door de Communicatiedienst Suriname gesteld in een verklaring. De regering kiest voor nieuwe maatregelen die vanaf zaterdag gelden tot en met 23 april, inclusief een full lockdown van 16 april 20:00 uur tot en met 19 april 05:00 uur.
Maatregel 1:
Het uitgaansverbod is van zaterdag 10 april 2021 tot en met vrijdag 23 april 2021 ingesteld van:
● Zaterdag 10 en zondag 11 april van 18:00 uur tot 05:00 uur.
● Maandag 12 april tot en met vrijdag 16 april van 20:00 uur tot 05:00 uur.
● FULL LOCKDOWN: Vrijdag 16 april 20:00 uur tot maandag 19 april 05:00 uur.
● Maandag 19 april tot en met vrijdag 23 april van 20:00 uur tot 05:00 uur
Maatregel 2:
Geen samenscholing van groepen groter dan vijf personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend. Deze zijn potentiële “mass spreading events”. Hiervoor mag onder geen beding toestemming/ontheffing gegeven worden door de autoriteiten! Illegale feesten zullen aanzienlijk beboet worden.
Maatregel 3:
Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer tien personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn (indien de ruimte de anderhalve meter afstand toelaat). Dit met inachtneming van de Covid-19-maatregelen. Uitvaartbedrijven zijn verplicht zich aan te melden bij het Covid-19-clusterteam.
Maatregel 4:
Alle sportactiviteiten (dus met inbegrip van individuele sportactiviteiten en contactsporten) zijn verboden.
Maatregel 5:
Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer. Op verplicht maskergebruik zal worden toegezien.
Maatregel 6:
Tussen 10 en 23 april 2021 zijn de volgende sectoren gesloten voor het publiek: nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke, bordelen, bars, indoor dining, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, recreatieoorden, sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of -gelegenheden, kappers, kapsalons, schoonheidssalons en barbershops, malls, kledingzaken, detailhandelszaken, kerken, tempels, moskeeën en andere gebedshuizen.
De volgende sectoren zijn open voor het publiek onder strikte naleving van de protocollen: restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten (van maandag tot vrijdag is afhalen mogelijk tot 19:00 uur en levering tot 23:00 uur; zaterdag en zondag is levering mogelijk van 05:00 tot 23:00 uur), supermarkten, bakkerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken.
Maatregel 7:
De bewaking van de gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien verdere import van Covid-19-varianten, een reëel gevaar vormt. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten. De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer, mits: a) Wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is; en b) Uitsluitend nadat de persoon vooraf goedkeuring heeft gekregen van de daartoe bevoegde Surinaamse autoriteiten om af te reizen, waarbij het essentieel karakter van de te maken reis zal worden beoordeeld.
Maatregel 8:
Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo en voor medische noodgevallen.
Maatregel 9:
Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hen verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.
Maatregel 10:
Overheidskantoren zijn tussen 10 en 23 april gesloten. Personeel moet van huis uit werken en via Zoom of andere media vergaderen/overleggen. Dat geldt niet voor de hoge colleges van staat (regering, DNA) en essentiële diensten van de overheid.
Maatregel 11:
Het toezicht op de naleving van de mondkapjesplicht op de werkplek (kantoren, bedrijfsruimten, ziekenhuizen et cetera.) wordt opgevoerd door mensen aan te wijzen die hierop letten en optreden.
Maatregel 12:
Het is eenieder verboden om alcohol te gebruiken in het openbaar. Met name het alcoholgebruik en het onnodig ophouden in de nabijheid van winkels en supermarkten is per heden verboden en er zal hiertegen worden opgetreden.
Maatregel 13:
Er mag per gezin slechts één persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere zaken die volgens het protocol zijn opengesteld.
Maatregel 14:
Markten zijn gesloten. Marktverkopers, groente- en fruitventers kunnen langs de straat/weg hun waar aanbieden.
Maatregel 15:
Alle winkels en overige publieke plekken dienen van maandag tot en met vrijdag uiterlijk 19:00 uur hun deuren te sluiten voor het publiek.
Maatregel 16:
Het onderwijsproces zal voor de komende weken worden stopgezet.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname