Covid-19: Isolatietenten Wanica vol

23/12/2020 19:41 – Van onze redactie

 
PARAMARIBO – De regering heeft woensdagavond tijdens een spoedpersconferentie besloten de Covid-19-maatregelen verder aan te scherpen. “In de eerste plaats om social gathering te voorkomen”, aldus minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. “Deze maatregelen zijn de laatste strategie om niet in total lockdown te gaan”, waarschuwde hij.
Vanaf middernacht tot en met 28 december geldt een samenscholingsverbod van slechts vijf personen. Alleen de volgende commerciële lokaliteiten mogen vanaf donderdag nog open: restaurants (slechts voor afhaal of bezorging), supermarkten, bakkerijen, slagerijen, apotheken, drogisterijen, poliklinieken, kinderopvang, banken, tankstations en openbaar vervoer. Wat niet genoemd is, mag volgens Ramadhin vanaf donderdag niet open. Ook de markten gaan dicht. Marktventers of groenteverkopers mogen hun waar wel op straat aanbieden.
De bewindsman maakte duidelijk dat de twee isolatietenten van Regionaal Ziekenhuis Wanica nu al vol zijn. “We kijken naar alternatieven hoe mensen op te vangen.” Isolatieplekken die eerder werden gebruikt, worden weer in stelling gebracht en er worden nieuwe gecreëerd. Voor vandaag en morgen is besloten vleugels van het Regionaal Ziekenhuis Wanica die voor de normale ziekenzorg zijn als isolatieplekken in te zetten. “We kiezen nog niet voor thuisisolatie omdat we daarmee de controle makkelijk kunnen verliezen.”
Ramadhin noemde het beleggen van de spoedpersconferentie noodzakelijk na de evaluatie van de cijfers woensdagochtend. “De cijfers zijn vrij zorgwekkend”, benadrukte de bewindsman weer eens. Wat zorgen baart is dat in deze Covid-19-golf de verspreiding “vrij snel” plaatsvindt. Een ander verschil met de eerdere golf van juni die in augustus de piek had, is dat er deze keer “praktisch elk gezinslid” besmet raakt en dat het virus ook onder kinderen huis houdt.
Radjesh Ori, epidemioloog tevens waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt dat op 12 december alarm is geslagen. “Het is heel snel gegaan, een scherpe stijging van het aantal positieven.” De ‘R’ is volgens hem nu dicht bij drie, wat betekent dat één persoon drie andere mensen besmet. Hij rekende uit dat als alles zo doorgaat Suriname binnen een week boven de tweehonderd gevallen zal zijn. Dinsdagavond werden er 86 nieuwe gevallen gemeld en stonden de active cases op 244.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname