Covid-19 gevonden in kippenvleugels uit Brazilië

Bevroren kippenvleugels die vanuit Brazilië in China zijn geïmporteerd, zijn positief getest op het coronavirus, zeiden lokale autoriteiten donderdag. Er werd een monster genomen van het oppervlak van de vleugels en positief getest, waardoor ze volgens persbureau Reuters één van de nieuwste voedselimporten zijn die positief testen op het virus.

De Chinese stad Shenzhen heeft een Braziliaanse vleesfabriek geïdentificeerd die eigendom is van Aurora, de op twee na grootste verwerker van kip en varkensvlees in het land, als de bron van kippenvleugels die positief testten op het nieuwe coronavirus.
Naast de bevroren vleugels, die in Shenzhen werden geïmporteerd, testte ook de buitenverpakking van bevroren Ecuadoraanse garnalen die in Xian werden verkocht donderdag positief op het virus, meldde persbureau Reuters, onder vermelding van de lokale autoriteiten. In de provincie Anhui werden woensdag sporen van het coronavirus aangetroffen op een pakket bevroren garnalen. De garnalen kwamen ook uit Ecuador.Terwijl de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het consumeren of hanteren van voedsel in verband wordt gebracht met Covid-19, voert China steeds meer screenings uit vanwege bezorgdheid over de invoer van voedsel. De CDC zegt dat ervan wordt uitgegaan dat coronavirussen zich voornamelijk van persoon tot persoon verspreiden via ademhalingsdruppels. Echter, “het is mogelijk dat een persoon Covid-19 kan krijgen door een oppervlak of object aan te raken, inclusief voedsel of voedselverpakkingen, waar het virus op zit en vervolgens zijn eigen mond, neus of mogelijk zijn ogen aan te raken”, aldus de CDC.Dit wordt niet beschouwd als de belangrijkste manier waarop het virus zich verspreidt, en het risico om Covid-19 uit voedsel te krijgen, wordt als zeer laag beschouwd, zegt de CDC. “Het virus dat Covid-19 veroorzaakt, kan niet op voedsel groeien. Hoewel bacteriën op voedsel kunnen groeien, heeft een virus een levende gastheer zoals een mens of een dier nodig om zich te vermenigvuldigen.”

De regering van Shenzhen identificeerde de fabriek aan de hand van het registratienummer in een bericht op haar website. Het nummer werd vervolgens vergeleken met Braziliaanse gegevens, die de fabriek in verband bracht met een Aurora-faciliteit in de zuidelijke deelstaat Santa Catarina in Brazilië.Aurora, een niet-beursgenoteerd bedrijf, zei in een verklaring dat de Chinese autoriteiten hem niet op de hoogte hadden gesteld van de vermeende besmetting.Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft gezegd dat het China om opheldering heeft gevraagd over met coronavirus besmet vlees. Zodra een formele kennisgeving is ontvangen, zal Aurora de vereiste informatie aan de relevante autoriteiten verstrekken, aldus de verklaring. Aurora neemt alle voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”Er is geen wetenschappelijk bewijs voor overdracht van het Covid-19-virus via diepvriesproducten of voedselverpakkingen”, zei het ministerie onder verwijzing naar de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie.De regering van Shenzhen zei dat een monster genomen van het oppervlak van de geïmporteerde bevroren kippenvleugels positief was getest. Maar het Braziliaanse ministerie benadrukte dat in de verklaring van de regering van Shenzhen stond dat andere monsters van dezelfde lading negatief waren, net als iedereen die met het vlees in aanraking kwam.Geregistreerde vleesfabrieken in Brazilië volgen strikte hygiënische procedures en hun producten zijn veilig, zei hij.Vanaf woensdag bleven zes Braziliaanse vleesfabrieken geblokkeerd voor export naar China, volgens de website van de Chinese douane. De bedrijven waren uitgesloten uit bezorgdheid over het coronavirus te midden van meldingen van duizenden gevallen die zich door de industrie verspreidden.De aandelen van de grootste kippenexporteur van Brazilië, BRF SA, daalden met meer dan 7% tijdens de late handel, terwijl andere in de sector kleinere verliezen lieten zien. BRF, wiens resultaten werden beïnvloed door hogere productiekosten als gevolg van de pandemie, zei dat het testen van vleesproducten voorafgaand aan verzending naar China “buitengewoon complex” is.
Toch worden alle containers met vlees en zeevruchten die de grote havens in China binnenkomen, gescreend. In juni schortte China sommige vleesimporten op, waaronder die uit Brazilië, meldt Reuters.Als voorzorgsmaatregel werd iedereen die mogelijk in contact was gekomen met de mogelijk besmette voedselproducten in Shenzhen, opgespoord en getest door gezondheidsautoriteiten. Alle resultaten waren negatief. Er worden ook tests uitgevoerd voor degenen die mogelijk in contact zijn gekomen met de besmette garnalen, evenals voor de omgeving rond de lokale markt in Xian. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com