Costa Ricaanse media lovend over Suriname na Nations League-gelijkspel

Suriname schoot niet veel op met het gelijkspel in de Concacaf Nations League tegen Costa Rica, maar maakte wel indruk op de pers van het land dat op de 50e plek staat op de FIFA-ranglijst. Natio kwam vrijdagavond in een volgepakt Franklin Essedstadion al vroeg op een 0-1 achterstand door een doelpunt van Josimar Alcocer in de dertiende minuut. Het antwoord van Suriname liet echter niet lang op zich wachten, want in de 34e minuut trok Gleofilo Vlijter, op aangeven van Ssurinameo Becker, de stand gelijk.
Nadat Alcocer kort na aanvang van de tweede helft vanwege een overtreding op verdediger Djevencio van der Kust met rood van het veld werd gestuurd, had Suriname ruim veertig minuten lang een numerieke meerderheid. Toch kon Natio dit overwicht niet omzetten in doelpunten. Het team van bondscoach Stanley Menzo speelde een groot deel van de tweede helft op de helft van Costa Rica en creëerde enkele gevaarlijke kansen voor het doel van de gasten, maar tot scoren kwam het niet.
Costa Ricaanse mediaVelen namen het Natio kwalijk dat ze niet konden winnen van een tien man spelend Costa Rica, dat in de afgelopen Copa América nog Brazilië van scoren afhield. De Costa Ricaanse media waren echter van een andere mening.
“Een 1-1 gelijkspel tegen Suriname, waarin ze (Costa Rica, red.) op momenten werden overheerst en keeper Patrick Sequeira de uitblinker was. Als je doelman de beste speler is, zegt dat veel over de wedstrijd”, schreef La Nación. “Suriname was niet Brazilië, Argentinië of Colombia, maar had wel meer balbezit, creëerde meer kansen en had met een betere defensieve organisatie waarschijnlijk de drie punten gepakt.”
In aanloop naar het duel waarschuwde El Mundo al dat het niet makkelijk zou worden tegen Suriname, dat weliswaar 138e plek staat op de wereldranglijst, maar dankzij het aantrekken van diasporaspelers in recente jaren een aanzienlijke kwaliteitsimpuls heeft gekregen. “Suriname heeft inderdaad grote stappen gemaakt in de afgelopen jaren en heeft een solide basis van spelers die in Europese competities spelen, wat hun spel aanzienlijk heeft verbeterd. Met een mix van ervaring en jeugd vormen ze een geduchte tegenstander voor Costa Rica,” schreef de krant daags voor de wedstrijd op zijn website.
Het mocht niet baten, want Natio sleepte toch een punt uit het vuur en had gezien het spelbeeld, met name in de slotfase van de tweede helft, zelfs alle drie punten moeten pakken. Middenvelder Emmanuel Pherai was enerzijds blij dat Natio voor het eerst in zeven wedstrijden niet verloor van Costa Rica, maar baalde dat het niet meer dan een gelijkspel werd.
Geen geluk“We hadden er meer uit kunnen halen, vooral na die rode kaart. Maar ze zijn een sterk land en verdedigden goed. Aan de andere kant hadden we bij de kansen die we creëerden het geluk niet mee,” aldus de spelmaker, die in Duitsland op het op een na hoogste niveau uitkomt voor Hamburg SV.
Pherai benadrukt echter dat Suriname niet te lang mag blijven hangen bij het gelijkspel tegen Costa Rica. Dinsdag wacht namelijk in hetzelfde Essed-stadion de cruciale wedstrijd tegen Guyana, die gewonnen moet worden. “We willen winnen en als we zowel aanvallend als verdedigend gedisciplineerd blijven, komt het wel goed,” aldus de middenvelder.
Alleen bij winst op de westerburen maakt Suriname kans om in de top twee van poule A in de A-divisie te eindigen en zich te kwalificeren voor de kwartfinale. Natio bezet momenteel de derde plaats in de poule met 4 punten, een punt minder dan Costa Rica, dat op de laatste speeldag koploper Guatemala (7 punten) op bezoek krijgt. Martinique staat vanwege het doelsaldo vierde met 4 punten en ontvangt nummer vijf Guadeloupe (3 punten), terwijl hekkensluiter Guyana 1 punt heeft.