JENNIFER GEERLINGS-SIMONS, lijsttrekker van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft de standpunten van de partij duidelijk kenbaar gemaakt. Ze zegt dat ze met corruptie korte metten zal maken en ook niet zal toestaan dat er binnen de paarse partij zelf en binnen het bestuurlijke en politieke systeem van het land mensen zijn die zich verrijken.
Op zich is het prettig dat de nieuwe leider van de NDP daarmee de toon zet voor de richting die de partij op wil ná het tijdperk van de overleden voorzitter Desi Bouterse. Een tijdperk dat werd gekenmerkt door strak leiderschap, maar ook door veel corruptie en falende regeringen.ADVERTISEMENT
Zal Geerlings-Simons daadwerkelijk hard optreden binnen haar partij als leden een scheve schaats hebben gereden? Als dat zo is, dan is er echt sprake van verandering in de politiek
Hoewel Geerlings-Simons dat laatste nooit publiekelijk zal toegeven en zoals het gehele bestuur wil doen geloven dat de NDP als enige vooruitgang heeft gebracht in het land, geeft ze met haar uitlatingen een duidelijk signaal af dat de partij kennelijk wat corruptie betreft haar lessen heeft geleerd en een nieuwe weg wil inslaan en afrekenen met het verleden. Met de veelzeggende slogan ‘Kenki a systeem‘ (‘Verander het systeem’) gaat de NDP de verkiezingen in.
Wat van dit voornemen ná 25 mei nog over is, zal moeten worden afgewacht. En vooral in hoeverre de NDP-voorvrouw haar woord gestand kan houden. Zal Geerlings-Simons daadwerkelijk hard optreden binnen haar partij als leden een scheve schaats rijden? Als dat zo is, dan is er echt sprake van een verandering in de politiek, waar andere partijen van zouden kunnen leren.
En zal zij ook misstanden uit het verleden durven laten onderzoeken en de eventuele verdachten laten vervolgen? Immers, er liggen nog tal van rapporten van bijvoorbeeld de Centrale Landaccountantsdienst uit de vorige regeerperiode over onder meer de naschoolse opvang en Carifesta 2013. Daarin werden ook de namen van NDP-politici – die nog altijd actief zijn – genoemd.
Mede door toedoen van president Bouterse werden deze onder de mat geschoven en nooit door het Openbaar Ministerie onderzocht. Toezeggingen van de huidige regering om deze zaken op te pakken, zijn nooit nagekomen. Het zou voor het vertrouwen van de samenleving in de rechtstaat dus geweldig zijn als deze zaken eindelijk eens tot op de bodem worden uitgezocht.
Dat kan ook voor de genoemde politici – die beweren niet verkeerds te hebben gedaan – een opsteker zijn. Want tot vandaag de dag worden zij nog altijd nagewezen dat zij vele miljoenen SRD’s van de staat achterover hebben gedrukt. Ook zijn er ministers uit die periode die ervan worden beschuldigd zichzelf te hebben verrijkt of onterecht hun auto hebben laten pimpen.
Geerlings-Simons kan in één klap van dit gezeur af zijn door justitie in te schakelen en de schuldigen voor de rechter te laten brengen en de onschuldigen vrijuit te laten gaan. Maar dan moet ze wel haar partijgenoten – onder wie bestuursleden – laten straffen indien wordt bewezen dat ze in de fout zijn gegaan. Als ze dat toestaat, maakt de NDP pas echt een krachtig statement en verdient de partij een deel van haar geloofwaardigheid terug. En dan kunnen andere partijen, waarin zich ook rotte appels bevinden die strafbare feiten hebben begaan, niet achterblijven.
- Centrale Bank beoogt stabiliteit op valutamarkt met valutav…..
- OPTSU: Friends & Family belemmeren inkomsten houtsector..
- Voortvluchtige roofverdachte gearresteerd door RBT Midden..
- ‘Hoe weet je wanneer hout illegaal is?’..
- Brute overvallen op juwelier en winkelwoning in Paramaribo:…..
- Ruim 900.000 stembiljetten worden gedrukt voor verkiezingen..
- Asabina hekelt beschadiging vlaggen: Campagneklimaat wordt …..
- Santokhi: ‘regering zet zich in voor modernisering en onder…..
- Suriname haalt gewenste vaccinatiegraad van 95 procent niet..
- TEVEEL TOEVAL..
- MINOWC uit bezorgdheid over ongeautoriseerde naamswijziging…..
- Centrale Bank verantwoordelijk voor stabiele wisselkoers..
- Natte woensdag met buien en onweer..
- Suriname Kiest: commentator Patrick Welles gaat in op actua…..
- Vaccinatieweek 2025: BOG en NIP roept op tot bewustwording …..
- NDP daagt president en stembureaus voor rechter om geschrap…..
- Vlaamse jongeren vast in Kenia voor smokkel van 5000 koning…..
- Hermanus Eduard Wijnstein (97) Rotterdam 14-4-2025..
- Ex-president Humala gevangen in Odebrecht-witwaszaak..
- Abiamofo weerspreekt bewering Parmessar over concessie lang…..
- ‘Verkoop perceel Sozavo aan ondernemer niet mogelijk’..