Corruptie-aanklacht tegen EBS-topper Andy Rusland

19/08/2020 21:40 – Ivan Cairo
: dWT  
PARAMARIBO – Burgers en politici van verschillende partijen dienen vandaag een klacht bij het Openbaar Ministerie tegen Andy Rusland, president-commissaris bij de EBS en Otmar Sibilo, directeur van Olibis NV. Zij zouden bij aanbestedingen ten behoeve van de Energiebedrijven Suriname (EBS) mogelijk in samenwerking met anderen de Anti-corruptiewet hebben overtreden. Ze worden beschuldigd van aanbestedingsfraude.
De aangifte is getekend door Kishan Ramsukul (VHP), Angelic del Castilho (DA’91), Curtis Hofwijks, Stephano Biervliet, Jennifer Wong Swie San en Antoon Karg van PRO alsmede Amanda Sheombar van de actiegroep Bezorgde Burgers. De aangifte is gisteravond per email gedaan en wordt vandaag de aanklacht fysiek bij het parket gedeponeerd. Volgens de aangevers is er aanmerkelijke kans dat naast Rusland en Sibilo, anderen in deze zaak betrokken kunnen zijn bij het realiseren van de grootschalige benadeling van de EBS en/of de Staat.
Het strafrechtelijk onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Desgevraagd zegt Rusland vooralsnog geen reactie te kunnen geven op de aanklacht, omdat hij niet op de hoogte is daarvan en wat de beschuldigingen zijn. In de samenleving is de afgelopen dagen commotie ontstaan toen bekend werd dat de regering Rusland wil behouden als president-commissaris bij de EBS. Vanwege de forse kritiek uit de gemeenschap is besloten dat hij nog enkele maanden zal aanblijven omdat hij lopende projecten afrondt.
De financieel belabberde positie van de EBS en de zwakke bestuursstructuren ten gevolge van partijpolitieke bemoeienis binnen de EBS biedt volgens de aangevers kwaadwilligen de mogelijkheid om hier misbruik van te maken. Volgens hun wordt door Rusland en Sibilo een vaste modus operandi toegepast bij aanbestedingen. Door de eisen die gesteld worden vallen gegadigde bedrijven uit en blijft steeds alleen Olibis over die bereid is investeringsprojecten van het de EBS voor te financieren en daarbij woekerrente in rekening brengt. Op deze manier zouden het bedrijf en de Staat zwaar worden benadeeld.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname