Coronavarianten al sedert 15 februari in Suriname

De Manaus en de Britse varianten van het coronavirus circuleren al sedert 15 februari in Suriname. Van de Zuid-Afrikaanse variant zijn de eerste positieve gevallen rond 15 maart geregistreerd in Suriname. Dit houdt in dat er al enige tijd voorbij is gegaan en de nodige voorzichtigheid geboden is. De maatregelen die men zelf in de hand heeft, zoals MoHanA moeten nu meer dan ooit in acht worden genomen, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Gezien de internationale ontwikkelingen en het voorkomen van verschillende varianten van het COVID-19-virus, is men op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) begonnen met een specifieke surveillance hiervoor. Er worden regelmatig samples verzameld om op te sturen naar het buitenland, waar men kan onderzoeken welke varianten hier rouleren.
Op zaterdag 24 maart is een batch met samples van de periode begin februari tot eind maart naar het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM gestuurd, waar men kosteloos de analyse heeft uitgevoerd.
De resultaten van deze verzending zijn zorgwekkend. Naast de verschillende banale varianten, is geconstateerd dat de drie voornaamste “Variants of concern”, namelijk de P1 (ook wel de Manaus variant), de B 1.1.7 (ook wel de Britse variant) en de B 1.351 (ook wel de Zuid-Afrikaanse variant) hier circuleren.
De overheid volgt de ontwikkelingen van de COVID-19-pandemie op de voet en zal zich blijven inzetten om de gevolgen hiervan in Suriname zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen van overheidszijde zullen daarom binnenkort worden aangescherpt, aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald