Coronavaccins binnen een jaar ineffectief door oneerlijke verdeling tussen landen

Het coronavirus zal binnen een jaar zodanig muteren, dat de meeste vaccins die nu worden gebruikt, niet meer effectief zullen zijn. Dat is de inschatting van een meerderheid van 76 epidemiologen uit 28 landen, die afgelopen maand werden ondervraagd door de maatschappelijke organisaties Oxfam Novib en de People’s Vaccine Alliance.
Uit hun enquête blijkt dat 88 procent van de ondervraagde wetenschappers denkt dat de aanhoudend lage vaccinatiegraad in veel landen ervoor gaat zorgen dat er uiteindelijk een resistente variant van het virus zal ontstaan. 66 procent van de respondenten denkt dat dat al binnen een jaar gaat gebeuren.
Het grootste probleem is volgens de ondervraagde wetenschappers dat de vaccins die nu al gemaakt worden, voor veel ontwikkelingslanden niet beschikbaar zijn. De farmaceutische bedrijven die de vaccins ontwikkelden, hebben het alleenrecht op productie, waardoor er schaarste ontstaat.
Volgens de ondervraagde wetenschappers zorgt de lage vaccinatiegraad ervoor dat het virus in veel landen nu kan voortwoekeren, waardoor de kans op resistente mutaties toeneemt.
Een van de meewerkende epidemiologen is de Nederlander Amrish Baidjoe, die onder meer werkt voor de London School of Hygiene and Tropical Medicine. In het persbericht licht hij toe: “Ondanks beloftes die gedaan zijn, is er van het eerlijk verdelen van vaccins nog niets terecht gekomen. Als we ons in het westen kunnen vaccineren, maar in armere landen niet, dan hebben we wereldwijd een probleem.”
De People’s Vaccine Alliance roept rijke landen op om de patentbescherming tijdelijk op te schorten voor coronavaccins, zodat meer fabrikanten die kunnen gaan maken. Onder meer de Europese Unie ziet daar tot nu toe niets in, met het argument dat farmaceutische bedrijven niet moeten worden ontmoedigd om geld en tijd te steken in het ontwikkelen van de vaccins.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald