Corona heeft impact op georganiseerde misdaad

23/08/2020 23:04 – Ivan Cairo
: pixabay.com  
PARAMARIBO – De veiligheidsautoriteiten houden er ernstig rekening mee dat de komende periode mogelijk ernstige misdrijven in het land gepleegd zullen worden. De coronapandemie heeft ook op de onderwereld, met name de georganiseerde misdaad, een negatieve impact wat onder andere resulteert in spanningen tussen criminele organisaties. De moord op een ondernemer recentelijk, die alle kenmerken van een afrekening in de criminele sfeer heeft, zou een van de uitwassen zijn, meent particulier veiligheidsadviseur tevens oud-politieofficier Mark Karg.
Ten aanzien van nog meer liquidaties heeft de politie geen concrete informatie, zegt korpschef Roberto Prade aan de Ware Tijd. “De moord op een ondernemer in Paramaribo heeft volgens het liquidatiesysteem plaatsgevonden. Op de loer liggen, ambush style; enkele snelle korte schoten lossen en wegwezen. Op dezelfde manier gaat dat toe in Rotterdam, Amsterdam en andere steden overal ter wereld. Paramaribo is geen uitzondering, we hebben dit al eerder meegemaakt”, zegt Karg.
“Dat er ‘iets’ zou gaan gebeuren in het criminele circuit in Paramaribo was al enkele weken bekend bij criminele inlichtingendiensten. Dat er wanhoop heerst onder internationale criminelen is sinds het begin van de corona-crisis bekend”, voegt hij eraan toe. Door de coronacrisis is de bewegingsvrijheid van criminelen beperkt, vooral financiële transacties vinden moeizaam of nauwelijks plaats. De banken hebben een strenger en strakker regiem en anti-witwas en counter terrorism finance-maatregelen beheersen de dagelijkse operaties van banken.
Dat brengt, aldus Karg, met zich mee dat contant geld zich is gaan ophopen bij de onderwereld dat ze nergens kwijt kunnen. In bij rechtshandhavingsdiensten is deze ontwikkeling bekend als ‘cash warehousing’. De deskundige wijst erop dat door deze ontwikkeling de politie bij invallen in grote steden in Europa op diverse plaatsen grote sommen contant geld heeft aangetroffen en in beslag genomen. Ook zijn er veel aanhoudingen verricht. Karg merkt op dat de cash warehousing een zekere veiligheidsrisico in zich herbergt.
Maar ook het feit dat bedrijven vanwege de corona-situatie minder geld afstorten bij de banken en zelf grote bedragen vasthouden zorgt voor een ongewenste situatie. De onderwereld speelt hierop in en kunnen bedrijven en/of ondernemers doelwit worden van berovingen. Versoepeling van regels of procedures door de Surinaamse Bankiersvereniging om het bedrijfsleven tegemoet te komen zou de druk van de ketel kunnen halen. “De situatie is ernstig, maar niet uitzichtloos”, aldus de veiligheidsadviseur.
“De reisbeperkingen in verband met de coronacrisis zijn ook niet bepaald in het voordeel van de onderwereld. Bovendien zijn justitiële autoriteiten wereldwijd extra alert ten aanzien van het internationaal personenverkeer”, zegt Karg. Interpol, Europol maar vooral ook politie-organisaties in de Zuidoost Azië zijn bijzonder alert, terwijl ook in de Caricom-regio politiesamenwerking intensiever is. Ontwikkelingen of incidenten die zich in de georganiseerde drugscriminaliteit in Europa, met name Nederland en België, voordoen hebben volgens hem ook hun weerslag op de situatie in Suriname vanwege de banden tussen criminelen hier en in die landen.
Karg noemt het in beslag nemen van grote hoeveelheden cocaïne in steden als Antwerpen, Rotterdam, Vlissingen en andere grote steden en de recente ontmanteling van een grote cocaïne-wasserij in Nijenveen, Nederland, waar de drugs via chemische processen werd gehaald uit in vloeibare coke gedrenkte kledingstukken. De grootste klap die de internationale onderwereld recentelijk kreeg was het ontmantelen van het versleutelde criminele berichten-platform EncroChat op 20 juli van dit jaar. Justitie was hierdoor in staat 20 miljoen versleutelde berichten te ontcijferen en veel criminelen in kaart te brengen.
Karg is er van overtuigd dat ook criminele lijnen vanuit Europa hierdoor zichtbaarder zijn geworden. “De Nederlandse criminelen hebben hun vertakkingen in Suriname, dus elke operatie aldaar heeft invloed op hetgeen hier te lande plaatsvindt of moet plaatsvinden. Ondanks deze beperkingen moet het criminele werk doorgaan hetgeen dus fricties tussen verschillende fracties te weeg brengt. Het een en ander uit zich dan in ernstige misdrijven zowel nationaal als internationaal”. Uit verkregen criminele inlichtingen blijkt dat “men onrustig begint te worden hier”.
“Waar en wat er zou gebeuren wist men echter nog niet. Analisten zijn van oordeel dat er meer misdrijven zullen plaatsvinden, tenzij justitie op tijd de verdachten weet in te rekenen”, voegt hij eraan toe. De deskundige benadrukt dat misdrijven in het criminele circuit normaal zullen doorgaan, omdat de georganiseerde misdaad 24/7 actief is. Geïsoleerde, dus op zichzelf staande misdrijven, zullen bij de juiste beleidsbeslissingen, onder andere door uitvoering van een criminaliteits-urgentieplan wel afnemen, meent de veiligheidsdeskundige.
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname