Corona en financiële crisis beïnvloeden kerstpottenactie

20/12/2020 08:08 – Gilliamo Orban

Het Leger des Heils is begonnen met de distributie van kerstpakketten aan behoeftigen. Hoewel de organisatie dit jaar vermoedelijk veel minder geld binnenhaalt, onderkent ze dat de nood hoog is. :  
PARAMARIBO – Het Leger des Heils is gestart met het verdelen van kerstpakketten. Public relations offer Guillermo Demon vertelt aan de Ware Tijd dat er dit jaar ongeveer elfhonderd zullen worden verdeeld, terwijl voorgaande jaren zelfs de dertienhonderd werd gehaald. “De inhoud is niet minder geworden”, verzekert Demon. “We hebben op het laatste moment een donatie gehad van Baitali Group, die ons duizend kilogram rijst heeft geschonken.”
Bij de start van de distributie heerste niet de drukte als normaal bij het Leger des Heils-gebouw op de hoek van de Henck Arronstraat en Letitia Vriesdelaan. Er werd een gering aantal mensen toegelaten tot het gebouw en de personen moesten na ontvangst van hun pakket via een naastgelegen terrein weer de straat op. Voornamelijk seniorenburgers bleken zich te hebben geregistreerd. “Alles wordt met de dag duurder. Ik merk het op wanneer ik in de winkel ben”, zegt Gerda Promes (71). Zij moet maandelijks slechts met de Algemene Oudedagsvoorziening van SRD 750 zien rond te komen.
Promes geeft elk jaar haar naam op om een pakket te krijgen. “Ik ben nog niet nagegaan wat in het pakket is, maar ik weet zeker dat ik de goederen nodig heb. Want ai e tapu wan olo.” De mensen konden zich alleen maandag opgeven voor een pakket. “Ik weet nog niet precies hoeveel mensen zich hebben geregistreerd, maar na maandag kwamen er nog mensen langs bij ons hoofdkantoor. Er blijkt veel behoefte te zijn”, concludeert Demon. De 58-jarige Ronald Kotzebue staat met enkele personen buiten het terrein van het Leger des Heils; allen hopen ze een pakket te krijgen.
Echter, enkele van hen hebben zich niet geregistreerd. “Ik geef me elk jaar op voor een pakket, maar deze keer was ik niet op de hoogte van de registratie”, zegt Kotzebue. Pas als er pakketten overblijven, zullen de mensen die zich niet hebben geregistreerd één krijgen. Aangezien de prijzen in winkels sterk zijn gestegen, ziet Kotzebue het pakket als een grote tegemoetkoming. Hij is werkzaam bij de overheid, maar zegt dat zijn loon niet voldoende is om te voorzien in zijn onderhoud. “Ik voel het in mijn zak, want als ik met een SRD 100 naar de winkel ga, verdampt het geld en ik vraag me daarna af wat ik met het geld heb gekocht.”
Anders dan Kotzebue was de 68-jarige Sakinem Roesman wel geregistreerd en is ze is blij met haar pakket. “Alles is meegenomen, want alles is duur geworden. Ik zit niet te hunkeren naar een pakket, want toen ik werkte, heb ik dat nooit gedaan”, zegt Roesman. Zij is voor het eerst een pakket gaan ophalen bij het Leger des Heils. “Ik kom wel uit met mijn geld, omdat ik mijn eigen groenten plant. Ik verwacht niets van niemand en houd ook niet van vragen, maar als ik makkelijk een pakket kan krijgen, ga ik dat niet weigeren”, laat de gepensioneerde vrouw optekenen. Ze vernam als lid van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst via die organisatie dat ze voor een pakket in aanmerking kon komen bij het Leger des Heils.
Door de Covid-19-crisis en verslechterde economische situatie in het land ervaart het Leger des Heils dat het gros van de burgers weinig geld over heeft om mee te doen aan de jaarlijkse kerstpottenactie. De internationale beweging, die wereldwijd tegen deze tijd voedselpakketten verstrekt aan behoeftige personen, verwacht dit jaar veel minder geld dan de voorbije keren. “Twee weken na het startsein van onze kerstpottenactie, hadden we nog geen SRD 50.000 in de potten. Terwijl voorgaande jaren we veel meer geld kregen”, zegt Demon. De kerstpottenactie, die 6 november is gestart, eindigt op 24 december. Pas daarna zal duidelijk zijn hoeveel geld de gemeenschap heeft geschonken. De jaarlijkse kerkdienst is vanwege de coronacrisis niet gehouden.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname