Consumentenprijsindex met meer dan 50 procent gestegen

23/12/2020 08:08 – Euritha Tjan A Way

Armand Zunder  
PARAMARIBO – Met een gemiddelde stijging van de consumentenprijzen met 56,4 procent tussen november 2019 en november dit jaar, ziet het er problematisch uit voor niet alleen de werkende klasse, maar ook voor iedereen die een vast inkomen heeft. Dat bevestigt Armand Zunder, die als woordvoerder van Raad van Vakcentrales in suriname (Ravaksur) recent een ontmoeting heeft gehad met de regering. “We hebben het inderdaad gehad over een loonronde, maar wij van de vakbeweging geloven niet dat een loonronde zoden aan de dijk zal zetten. Het werkt allemaal inflatie in de hand.”
Zunder legt uit dat bij een loonronde het misschien zal lijken op een vooruitgang, omdat de werker er nominaal op vooruitgaat maar dat is niet zo. “En dat geldt voor alle maatregelen die de regering tot nu toe heeft getroffen, waarbij er meer SRD in de omloop kwam. En denk eraan na een loonronde voor de ambtenaren zullen ook de particulieren een loonronde willen.” Volgens Zunder komt er elke keer als er meer SRD in de omloop is, meer druk op de valuta. “Mensen kopen dan dollars op, dat wordt schaars en vervolgens schiet de koers omhoog, terwijl we juist een lagere koers moeten hebben. Zo kan de burger dan meer kopen met het geld dat hij of zij in handen heeft.”
Volgens de vakbondsman wordt 2021 een grimmig jaar. “De overheid zou met het aanpassen van de belastingschijven bijvoorbeeld meer ruimte creëren voor de werkers, maar ze heeft dat gekoppeld aan de introductie van de belasting op toegevoegde waarde en die zal pas 1 januari 2022 ingaan. Daarnaast komt de genadeslag voor de wrokoman wanneer de subsidies gaan wegvallen volgend jaar. Het wordt zeer moeilijk en zeker voor mensen die het al moeilijk hebben”, schetst Zunder een grimmig beeld. De voormalige belastingdirecteur geeft wel toe dat de belastingen en veel andere instanties institutioneel zwak zijn en onvoldoende kader met ervaring hebben om dit systeem door te voeren.
Er zijn volgens hem ook wel maatregelen die de regering kan treffen die de situatie kunnen keren. “Naast productie en export waar nu geen pasklare formule voor is, moeten de importeurs gedwongen worden om hun valuta niet alleen in het buitenland te laten. Wat nu gebeurt is dat een importeur met deviezen hier verdient, die hij in het buitenland laat, inkoopt. Hier SRD verdient en het dan weer omzet in deviezen, met als gevolg meer druk. Maar die importeurs zijn niet zelden de grote boys, zij zijn de sponsors van politieke partijen, dus tegen ze optreden gaat niet makkelijk zijn.” Overigens, president Chandrikapersad Santokhi had de bovengenoemde maatregel ook aangekondigd tijdens een gesprek bij een ander medium. Hij werd toen ermee geconfronteerd dat deze maatregel verdacht veel gelijkenis vertoonde met de zo gehate valutawet onder de vorige regering.
Over het weder opstarten van de geldtransporten met Nederland om zo de overtollige euro’s op de markt om te zetten in US dollars voor onze dollareconomie verwacht Zunder dat het niet zo snel zal gaan. “Het heeft allemaal te maken met vertrouwen en ons financieel systeem is in de war. Een ex-governer van de Centrale Bank zit in de bak. De voormalige minister van Financiën is voortvluchtig en enkele banktoppers zitten in het gevang. Je begrijpt dat het herwinnen van vertrouwen even gaat duren en het Nederlandse bankwezen is zakelijk.” De gemiddelde consumentenprijzen op maandbasis zijn in november 2020 ten opzichte van oktober 2020 gemiddeld met 1,5 procent gestegen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname