Consumenten hebben ‘zeer slecht’ jaar achter de rug

10/01/2021 07:38 – Merredith Bruce

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, vindt dat er “figuren” zijn die de koers omhoog stuwen. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Het afgelopen jaar is volgens Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, een “zeer slecht jaar” geweest voor de doelgroep. “De consument is constant geconfronteerd met verhoogde prijzen op elk vlak, zonder dat er behoorlijke controle is geweest op het mechanisme”, zegt hij tegen de Ware Tijd.
Alleyne meent dat het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie niet het beste heeft gedaan om de prijzen in balans te houden. Hoewel hij enerzijds begrijpt dat de regering tracht om orde op zaken te stellen, vindt hij anderzijds dat de wijze waarop dat nu gebeurt niet goed te noemen is en belastend is voor de consument. Alleyne vraagt zich bijvoorbeeld af of maatregelen die de overheid treft om de economie weer op rails te krijgen als doel hebben om het leven voor mensen beter te maken of dat de armsten armer worden.
Voor de consumentenorganisatie is de wisselkoers nog steeds een heet hangijzer. “Doordat die koers instabiel is, ben ik bang dat we in een vicieuze cirkel zullen blijven, want dan zullen we als consument steeds geconfronteerd worden met veranderde prijzen, maar vooral dat ze omhoog gaan.” Een ander probleem, stelt Alleyne, is dat het budget dat de consument beschikbaar heeft steeds kleiner wordt. Na de unificatie is dat zelfs met 50 procent geslonken. Daarbovenop zijn de benzineprijzen verdubbeld en zijn de prijzen van producten omhoog gegaan.
De op handen zijnde maatregelen die zullen voortvloeien uit een samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maken een gestabiliseerde wisselkoers noodzakelijker, stelt Alleyne. “Ik denk dat je juist die stabilisatie nodig hebt om het IMF-programma goed uit te kunnen voeren.” Hij haalt aan dat er “figuren” zijn die wanneer het hen goed uitkomt de koers omhoog stuwen door meer te bieden voor de US dollar op de markt. “Je zit er gewoon mee, terwijl wanneer je als overheid de koers hebt gestabiliseerd, je elke maatregel die nodig is, kunt treffen om te kijken of de economie het zich wel of niet kan permitteren.” Dit is volgens de consumentenvertegenwoordiger nu juist onmogelijk vanwege de steeds veranderde winkelprijzen door onder andere een instabiele wisselkoers.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname