Consul-generaal pleit voor betere integratie Haïtianen in Suriname

04/01/2021 07:59 –

Consul-generaal Mystral Jean-Charles tijdens een bezoek aan de Haïtiaanse markt kort vóór de jaarwisseling. :  
PARAMARIBO – Consul-generaal Mystral Jean-Charles van Haїti is niet helemaal tevreden over de huidige positie die zijn landgenoten hebben op de maatschappelijke ladder in Suriname. Hoewel hij er blij mee is dat velen uit de groep actief zijn in de landbouw, ziet hij toch graag dat ze ook andere beroepen uitoefenen.
Jean-Charles wil daarom dat Haïtianen zich meer integreren met de rest van de Surinaamse gemeenschap. “Ik wil graag dat de groep zich beter integreert, zodat ze ook op andere gebieden een belangrijke bijdrage kunnen leveren.” De consul-generaal merkt op dat er nu al vooruitgang te merken is op dat gebied. Hij noemt als voorbeeld dat zijn landgenoten hier op de universiteit zitten en voor een klein deel ook in de dienstensector. Echter, volgens de diplomaat kan dat veel beter.
Jean-Charles onderstreept dat zijn landgenoten geen barrières voor elkaar moeten opwerpen. Hij merkt op dat ze vooral de cultuur en taal van andere groepen in het land zullen moeten aanleren. “Ik heb ze ook uitgelegd dat we vanaf 1977 hier zijn. Ze zullen zich meer open moeten stellen. Haïtianen betalen ook belasting hier, dus het is nu aan de jongere generatie om andere dingen te doen behalve landbouw. We moeten zichtbaarder zijn”, benadrukt de consul-generaal.
Hij adviseert ze vooral in de politiek hun intrede te doen. De diplomaat zegt dat een onderzoek in 2017 heeft uitgewezen dat er tussen de vijftienduizend en twintigduizend Haïtianen in het land zijn. Van die groep is rond de vijfduizend bevoegd te stemmen. Jean-Charles beseft dat zijn landgenoten mede door de coronasituatie in Suriname het vreselijk moeilijk hebben. Hij heeft daarom net als de Surinaamse regering een financiële tegemoetkoming van SRD 300 gegeven aan Haïtiaanse marktventers. “De Haïtiaanse overheid zag de nood van onze mensen en we hebben daarom laten zien dat we hen niet zijn vergeten. Ze konden op die manier dan tenminste ook goede kerstdagen tegemoet gaan.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname