Conservering schilderijen hoog op agenda Cultuur

Het conserveren van schilderijen staat hoog op de agenda van het Directoraat Cultuur. Niet alleen schilderijen die behoren tot de staatsschilderijen, maar ook anderen die in galerijen en in privécollecties zijn moeten hun waarde behouden, zegt Cultuurdirecteur Roseline Daan. Ze is blij dat er organisaties en individuen zijn, die ondanks de beperkte middelen en mogelijkheden er alles aan doen om kunstwerken te behouden.
Daan verwijst naar het Cultureel Centrum Suriname (CCS) waar er langer dan twintig jaar schilderijen naar beste vermogen goed opgeborgen staan. De hele nalatenschap van Robin Ravales (Dobru) staat in dozen bij het CCS nog even onaangeroerd als zijn weduwe ze in beheer heeft gegeven aan het CCS, weet Daan.
Het schilderij van Nola Hatterman naar wie de kunstacademie is vernoemd is daar aangetroffen. Dit is echter niet tussen potten en pannen zoals eerder aan Daan was gerapporteerd. Ook op het directoraat staan er schilderijen in een niet geschikte ruimte. Een goed deel is ernstig beschadigd, terwijl er ook een aantal uit de lijsten zijn gescheurd en meegenomen.
Enkele weken geleden heeft het CCS een lijst van alle kunstwerken doorgestuurd naar het Directoraat Cultuur. Daan is verheugd dat minister Albert Ramdin afgelopen maandag tijdens een ontmoeting met jonge kunstschilders heeft beloofd om het repareren en conserveren van kunstwerken op zijn agenda te plaatsen voor bespreking met deskundigen uit Nederland. Er wordt vol verwachting uitgekeken naar de resultaten van die gesprekken.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald