Congo zegt verspreiding van ebolavirus onder controle te hebben

De Democratische Republiek Congo heeft de verspreiding van het ebolavirus onder controle, zo meldt de Congolese minister van Volksgezondheid. Het land kreeg begin februari te maken met een opleving van het virus. Zes mensen zijn na een besmetting overleden.
Er werden twaalf besmettingen geconstateerd in de noordoostelijke provincie Noord-Kivu. Het cluster aan besmettingen is gelinkt aan de ebola-epidemie waar het Afrikaanse land tot juni vorig jaar mee kampte. Met meer dan 2.200 doden in bijna twee jaar was dat de op een na dodelijkste ebolagolf.
Alleen de uitbraak in West-Afrika van 2013 tot 2016 was dodelijker. Toen zijn meer dan 11.300 mensen aan ebola overleden.
De ziekte ebola duikt sinds de ontdekking in 1976 zo nu en dan op in Afrika. Mensen kunnen het ebolavirus oplopen door besmette dieren te eten. Onderling verspreiden mensen het virus via contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet.
Onder meer koorts, bloedingen en hoofdpijn behoren tot de ziekteverschijnselen. Hulpverleners moeten speciale pakken dragen om besmetting te voorkomen.
Ongeveer de helft van de ebolapatiënten overlijdt aan de ziekte. Volgens de gezondheidsorganisatie WHO gaat het zelfs om negen op de tien als ze geen behandeling kunnen krijgen.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald