Conflict rond Jap-A-Joe legt spanningen binnen verkiezingsinstituten bloot

De discussie over Wendy Jap-A-Joe, vicevoorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), heeft geleid tot felle tegenstellingen tussen politieke spelers en juridische deskundigen. Acht politieke partijen en het Anti Fraude Platform (AFP), uiten zorgen over haar zogenaamde onpartijdigheid, nadat ze recentelijk aanwezig was bij een ABOP-bijeenkomst. Jap-A-Joe ontkent partijdigheid, stelt geen lid te zijn van de partij, en ziet geen reden, af te treden. Ze daagt critici uit met de oproep: “Toon mij de bewijzen dat ik regels heb overtreden.”
Vicepresident Ronnie Brunswijk, tevens ABOP-voorzitter, verdedigt haar krachtig en verwijt Jennifer van Dijk-Silos — oprichter van het AFP — een politieke agenda te voeren. Van Dijk-Silos op haar beurt, plaatst vraagtekens bij de legitimiteit van Jap-A-Joe’s aanblijven en haalt tegelijkertijd hard uit naar de interpretatie van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) over artikel 137 van de Kiesregeling, dat betrekking heeft op de opvolging van kandidaten bij overlijden vóór de verkiezingen.
Het OKB reageerde hierop met een gedetailleerde juridische weerlegging en benadrukte, dat de wet geen ruimte laat voor het voordragen van nieuwe kandidaten buiten de formeel goedgekeurde lijsten. De lezing van Van Dijk-Silos zou, volgens het bureau, afbreuk doen aan de voorspelbaarheid en rechtszekerheid van het kiesproces.
De vergelijking ‘Silos versus Jap-a-Joe’ staat daarmee symbool voor een diepere institutionele strijd, waarin vertrouwen in de onpartijdigheid en transparantie van het verkiezingsproces, op het spel staan. Terwijl de juridische interpretaties botsen, neemt de publieke druk toe om duidelijkheid en integriteit in het verkiezingsproces te garanderen.
 
The post Conflict rond Jap-A-Joe legt spanningen binnen verkiezingsinstituten bloot ..