Concrete stappen gezet voor samenwerking Suriname en Guyana bij exploitatie gasvondst

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — “Het zal niet morgen zover zijn, maar belangrijk is dat we nu bevestiging over en weer hebben dat we willen samenwerken. Het kan jaren duren voor we een ontwikkelingsconcept hebben gevonden”, zegt Staatsolie-directeur Annand Jagesar tegen de Ware Tijd. Hij heeft maandag met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in Georgetown, Guyana gesproken met vicepresident Bharrat Jagdeo, die het beleid voor olie en gas in zijn portefeuille heeft.

Suriname en Guyana hebben met dit overleg de eerste concrete stappen gezet om te komen tot gezamenlijke exploitatie van hun gasreseves in zee. Jagesar stelt dat de twee landen samen gaan kijken naar een ontwikkelingsconcept om de exploitatie uit bepaalde reservoirs die veel gascondensaten bevatten haalbaar te maken.

“De grootste troef van een samenwerking is schaal. Door samen te voegen zou de schaal gehaald kunnen worden”
Staatsolie-directeur Annand Jagesar
Het betreft de Makka- en Kwaskwasi-ontdekkingen in Suriname, dichtbij de grens met Guyana, en de Haimara- en Pluma-ontdekkingen in Guyana, ook dichtbij de grens. “De grootste troef van een samenwerking is schaal. Door samen te voegen zou de schaal gehaald kunnen worden. Maar ook veel meer andere zaken zullen onderzocht moeten worden”, aldus de Staatsolie-topman.
Strategieën en scenario’s
Ramdin noemt het overleg in Georgetown een initieel gesprek. “Het overleg heeft plaatsgevonden in een heel prettige en openhartige sfeer.” Hij voegt eraan toe dat beide landen het belang van samenwerking op het gebied van gas onderkennen.
Er zijn mogelijkheden en die zullen de twee landen gezamenlijk aanpakken samen met Staatsolie. De oliemaatschappij zal nu op technisch- en bedrijfsniveau met de autoriteiten in Guyana informatie uitwisselen en vastleggen wat de gezamenlijke potentie is. Op basis daarvan zullen strategieën en scenario’s worden gemaakt hoe de beoogde samenwerking gestalte kan krijgen.
Ramdin: “In ieder geval zal dat hoge prioriteit hebben de komende twee tot drie maanden en de bedoeling van dit gesprek was om op regeringsniveau duidelijk af te stemmen dat dit onderdeel moet zijn van de strategische samenwerking bij olie en gas tussen Suriname en Guyana.” De komende weken worden de technische details besproken.
Fid
Direct nadat Staatsolie, TotalEnergies en Apache Corporation op 1 oktober bekendmaakten dat het definitieve investeringsbesluit (FID) voor het in productie brengen van olievoorraden in Blok 58 is genomen, maakte Jagdeo contact met de Surinaamse regering. Hij feliciteerde het land niet alleen met het aanstaande project, maar deed ook het verzoek om snel serieus te praten over het gezamenlijk exploiteren van de gasvoorraden van de twee buurlanden.
Intussen stevent Staatsolie af op een tweede FID en wel in Blok 52, waar het Maleisische Petronas winbare olievoorraden heeft aangetroffen. Naar verluidt is daar een hoeveelheid gelijk aan ruim vierhonderd miljoen vaten aardolie gevonden. Hiermee zou een project van honderdduizend vaten per dag kunnen worden opgezet.
Vorige week is Staatsolie de besprekingen met Petronas begonnen om dit project van de grond te krijgen. Indien zaken vlot verlopen kan het FID al in 2027 worden bekendgemaakt en de olieproductie in Blok 52 in 2030 beginnen. Jagesar legde uit dat Petronas een drijvende productie-, opslag- en loseenheid heeft die met technische aanpassingen voor het beoogde project zou kunnen worden ingezet. Hierdoor zou sneller begonnen kunnen worden met de productie.