Zelfs dagen na de laatste optredens van Holland Baroque en de School voor Jong Talent Suriname blijven de concerten diep in het geheugen gegrift. Nog steeds praat men over de kwaliteit, de vlekkeloze overgang van genres en de liefde en vreugde die voelbaar waren bij zowel de artiesten als het publiek in de Sint Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek.
Tekst en beeld Sharon Singh
Het klassieke orkest Holland Baroque en de leerlingen van de School voor Jong Talent Suriname bleken een perfecte match. “Klassieke en Surinaamse muziek passen goed bij elkaar. Je zou kunnen zeggen het is een perfect huwelijk”, reageerde Arturo den Hartog.
“Het is onze muziek, dat betekent dat we deze muziek niet vanuit het hoofd moeten zingen, maar vanuit het hart”
Dirigent Jaïr Konter
Holland Baroque kon deze keer het maximale halen uit haar optredens in Suriname. De eerste muzikale ontmoeting met leerlingen van de School voor Jong Talent Suriname was in 2022. Toen kenden de Nederlanders de Surinaamse stijlen nog niet. Ze hadden wel eerder gehoord over het land.
De kennismaking van Holland Baroque met Arturo den Hartog en Lucretia Starke, beiden oud-leerlingen van de School voor Jong Talent Suriname, heeft de Nederlanders over de streep gehaald om Suriname een tweede keer te bezoeken. “Bij de eerste keer was alles nieuw, want je bent opgegroeid in Nederland en hebt heel veel over Suriname gehoord, maar dat helpt niks als je er niet bent geweest”, vertelt Tineke Steenbrink, muzikant en medeoprichter van Holland Baroque, aan de Ware Tijd.
Volgens haar moet je het allemaal eerst hebben gezien. “De tweede keer weet ik natuurlijk veel meer wat de kinderen kunnen, wat op de school gebeurt, waar ze naartoe streven en dat heeft heel veel geholpen bij de voorbereiding.”
De kennismaking met Suriname de vorige keer was een vertrekpunt om te komen op het huidige niveau. De plaatselijke kwaliteit kon beter worden gebruikt in de arrangementen. “Ook wist ik niet van alle culturen en de integratie. In Nederland praten we veel over integratie, maar dat kunnen we helemaal niet.”
Ze legt verder uit: “Toen ik hier aankwam dacht ik: ‘wat is er hier aan de hand? Dit land is een voorbeeld voor Nederland’.” Ze stond versteld van de manier waarop de mensen samenwerken en hoe de culturen in elkaar overvloeien tot een ‘nieuwe plant’. Dat heeft haar erg beïnvloed en geïnspireerd.
Op muzikaal vlak is gekeken naar welke muziek aan de oorsprong van al die culturen ligt. “Wij wilden dat de kinderen dat in een concert moesten laten horen en wij moesten een muzikale omlijsting eraan geven.”
Reacties
De samenleving heeft positief gereageerd op deze samenwerking tussen Den Hartog, Starke, Holland Baroque en de School voor Jong Talent Suriname. Den Hartog en Starkte vertrokken naar Nederland om hun muzikale carrière te professionaliseren. Den Hartog is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar Starke nog studeert.
Koordirigente en muziekpedagoge Mavis Noordwijk heeft zondag en maandag het concert meegemaakt in de kathedrale basiliek. Zij is onder de indruk van wat ze heeft gezien en gehoord. “Het was een sprankelend en inspirerend spektakel, waarin het jonge talent uit Suriname werd gedemonstreerd/geëtaleerd onder kundige leiding van Jaїr Konter en Laurence Gudge.”
De muzikale bijdrage en het enthousiasme van het Holland Baroque Ensemble was hartverwarmend en de twee jonge solisten, Starke en Den Hartog, hebben zich goed van hun taak gekweten. “Ze hebben stijlvol hun muzikale groei en ontwikkeling ten toon gespreid!” stelt Noordwijk.
Ook reacties van andere bezoekers waren lovend. “Geweldig” en “sprankelend” zijn de meest gehoorde complimenten over de Surinaamse nummers die in een klassiek jasje werden gestoken. De samenwerking met Holland Baroque is een droom die mocht uitkomen, vindt Den Hartog. “We hebben een paar jaar geleden een project geïnitieerd om samen met Holland Baroque, een strijkorkest uit Nederland, een muzikaal project te doen met kinderen uit Suriname”, vertelt hij.
De band speelt barokmuziek, dat is vooral muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. “Dan moet je denken aan muziek van Bach en Händel, die erin zijn gespecialiseerd.” Twee jaar geleden werd het project geïnitieerd om naar Suriname te komen en samen met de School voor Jong Talent Suriname Surinaamse muziek te maken met een klassieke (barok) twist. “Dat is een droom die toen uitkwam en vandaag heb ik het weer mogen beleven; barok- en Surinaamse muziekarrangementen van Judith en Tineke Steenbrink te creëren en het met het Surinaams publiek te delen.”
Smeltkroes
Muziek maken is absoluut fantastisch, zegt Den Hartog, die veel houdt van opera, barok en Surinaamse muziek. “Ik was een jaar of acht toen ik bij pater Kross begon. Toen werd de Kathedrale …
- Bee verwacht dat ABOP meer dan 17 zetels zal behalen..
- Burgers Kabalebo weer in actie..
- Harris waarschuwt voor gevaren nieuw Trump-presidentschap..
- Surinaamse delegatie niet tevreden organisatie Inter Guyane…..
- Fisti prodo..
- NDP uit teleurstelling over politieoptreden in DNA..
- Surinaamse voetballer Roscello Vlijter pakt eerste prijs op…..
- Voorgesteld energietarief lager dan voorheen..
- NDP noemt politieoptreden in DNA ‘dieptepunt’..
- Nieuw digitaal immigratie- en douaneformulier vereenvoudigt…..
- Bezoek Santo Boma..
- Bouva removed from chamber after frustration over waste col…..
- JRS kiest nieuwe CARICOM en SDG Jeugdambassadeurs voor Suri…..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt: Plaats geen mode…..
- Brugsluiting en verkeersproblemen leiden tot herziening bel…..
- VRI Oppenheimer-schuldeisers aantrekkelijk voor investeerde…..
- Pand met inboedel afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- AWJ produceert publicatie gericht op beleid voor banencreat…..
- Nationale Kunstbeurs 2024 ook met nieuwe kunstenaars..
- Inheemse vrouwen uit Para-Oost versterken toekomst met duur…..
- Bouterse can file clemency request..