Commissies zijn verledentijd; Kabinet is geen uitvoerend orgaan

De tientallen commissies die ex-president Chan Santokhi installeerde de afgelopen 5 jaar, zullen tot de verledentijd behoren. ‘Ik werk graag volgens regels. Het kabinet van de president is een high level office en geen uitvoerend orgaan. De uitvoering op het hoogste niveau moet door de ministers worden gedaan. En de president heeft de bevoegdheid om zaken die worden uitgevoerd door de ministers aan te houden’, zo reageerde president Jennifer Simons tijdens een persconferentie vandaag op vragen van de media.

Enkele maanden geleden bleek uit onderzoek van Parbode dat er maar liefst 92 commissies/werkgroepen/stuurgroepen werden geïnstalleerd door Santokhi. Die werden voor verschillende termijnen aangesteld. Dit brengt ook juridische complicaties met zich mee omdat het kantoor van het kabinet niet equipt is om geld uit te geven, stelt Simons.

Zij is eerder voorstander van een ministerie van Algemene Zaken, zoals dat vroeger gewoon was. Dat ministerie moest ervoor zorgen dat alles wat de president nodig heeft aan middelen en menskracht, voor mekaar kwam. Dat vindt Simons een betere optie omdat alles gescheiden bleef. Maar als de verantwoordelijkheden onder de president vallen, wordt die rekenplichtig en verantwoordelijk. ‘Dat willen we niet hebben. Dus dat gaat heel erg veranderen. We gaan terug naar wat in de Grondwet staat, dat de president adviseurs en helpers heeft’, aldus Simons.

Over die adviseurs zegt Simons dat die nooit boven de ministers kunnen staan. De ministers zijn de hoogste uitvoerende ambtenaren. ‘Ik heb aangetroffen een organogram dat op een ministerie lijkt met directoraten en dat soort zaken. Dat gaat verdwijnen want het hoort daar niet. Volgens de Grondwet hoort het niet’, is de nieuwe president resoluut.

..