“Commissie moet geschiedenis Suriname herschrijven”

De in Nederland gevestigde organisatie Hart voor Suriname vraagt president Chan Santokhi een commissie te installeren die de geschiedenis van Suriname moet herschrijven. Dit schrijft de bestuursvoorzitter Jay Pahladsingh in een open brief aan Santokhi.
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien Surinaamse prominente burgers mishandeld, gemarteld en afgeslacht. Deze vermoorde burgers zijn in de ogen van oprechte Surinamers dappere strijders. Er is wel een plakkaat monument ter ere van deze strijders bij Fort Zeelandia, maar dit is echter niet voldoende, is het bestuur van Hart voor Suriname van mening.
De geschiedenis over het onmenselijke gebeuren is nooit op waarheid beruste feiten beschreven. De vorige generaties en ook de huidige generatie hebben niet genoeg informatie over deze gebeurtenis.
Het bestuur van Hart voor Suriname verzoekt de president daarom om deze gebeurtenis met spoed op de agenda te plaatsen en een commissie te benoemen die een aantal zaken ter hand kan nemen.
De commissie zou de volgende taakstelling moet krijgen:1. de geschiedenis van Suriname wordt herschreven;2. de naam Revoplein wordt veranderd in Recht en waarheidplein;3. de Revodag wordt afgeschaft, en dat daarvoor in de plaats de naam Recht en waarheiddag in het leven wordt geroepen, én dat deze dag geen nationale vrije dag is;4. er, indien realiseerbaar, standbeelden of borstbeelden van de vijftien burgers die de marteldood zijn gestorven worden geplaatst op dit Recht en waarheidplein;5. de commissie komt met een visie betreffende de haalbaarheid, termijnen en de begroting.
Hart voor Suriname zegt dat getracht zal worden dit vanuit de diaspora en via de Europese Unie te financieren.
Hart voor Suriname is ervan overtuigd dat oprechte Surinamers en de nabestaanden van de vermoorden Santokhi zeer erkentelijk zullen zijn indien dit gerealiseerd kan worden, aldus bestuursvoorzitter Pahladsingh.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald