Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden op waterleidingnet

Binnen zes maanden moeten de districten Commewijne en Marowijne volledig op het waterleidingnet worden aangesloten. Dit is de instructie die de regering heeft meegegeven aan de directie van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). President Chan Santokhi zei vandaag tijdens een reguliere instructiemeeting met de SWM dat dit ook beloofd was aan de districten. Hij benadrukte echter dat de drinkwatervoorziening voor deze districten wel prioriteit geniet, maar dat dit niet betekent dat andere projecten van de maatschappij geen aandacht moeten krijgen.
Het staatshoofd deelde tijdens de meeting, mee dat de politieke top heeft beslist dat Marcel Oosterling nog zes maanden als SWM-directeur aanblijft. “Daarvoor zijn wel enkele zaken helder afgesproken,” zei de president. Het bedrijf is gevraagd binnen een maand een plan op tafel te leggen.
De regering houdt er rekening mee dat er reeds afspraken lopen met buitenlandse bedrijven als het gaat om de drinkwatervoorziening in Commewijne. Verder vraagt het staatshoofd van de SWM-leiding een strakke discipline met betrekking tot openbare inschrijvingen. Hij zei dat de regering meer transparantie wil. De SWM zal prudent beleid moeten gaan voeren en wat de staat rechtens toekomt, moeten afdragen. Contracten bij de SWM zullen onder een vergrootglas geplaatst worden. Zo zal ook duidelijk moeten worden of er waterbronnen middels concessies aan derden zijn uitgegeven.
Financieel overzichtDe regering wil een helder financieel overzicht over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf. Verder verwacht de regering ook een landelijk plan van watervoorziening voor elke Surinamer en kijkt zij uit naar reorganisatievoorstellen om het bedrijf efficiënter te laten draaien. Het staatshoofd zegt dat de SWM ook naar de core business van water bottlen voor de verkoop en export gebracht moet worden. De regering wil samen met het bedrijf ervoor zorgen dat de bedrijfsactiviteiten uitgebreid en meer inkomsten gegenereerd worden.
Tijdens deze meeting waren de ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Alwin Linger, onderdirecteur Strategie en Beleid van het waterleidingbedrijf aanwezig.
Minister Abiamofo deelde mee dat het project La Liberté (Commewijne) wat vertraging heeft opgelopen. Daarover is reeds overleg geweest de SWM-directeur. Verder volgt er komende week een gesprek met de ministers van Financiën en Planning en BIBIS.
Het ligt in de bedoeling dat de Belgische maatschappij die bij dit project betrokken is op 19 januari naar Suriname afreist. Linger, onderdirecteur Strategie en Beleid SWM, informeerde de regering verder over de door IDB goedgekeurde projecten voor Wanica-Oost en de activiteiten ter digitalisering van de SWM.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald