COMMENTAAR: Versoepeling maatregelen

10/09/2020 12:00

 
HET CORONAVIRUS EN met name de maatregelen die zijn getroffen om dat in te dammen, komen veel Surinamers de neus uit. Dat is begrijpelijk want het leven zoals we dat kenden, bestaat niet meer sinds 13 maart, de eerste dag dat Covid-19 in het land werd vastgesteld. En als de voortekenen niet bedriegen, lijden we daar ook de komende maanden onder. Menigeen maakt zich al zorgen over de viering van 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid en velen vragen zich af of de altijd groots gevierde festiviteiten in december wel voortgang kunnen vinden. Zoals de situatie nu is, lijkt dat zeer onverstandig.
Niet in de laatste plaats omdat menigeen de Covid-19-maatregelen aan de laars lapt. Zo werden afgelopen weekend maar liefst 548 overtreders van het eerste lockdownweekend door de politie in de kraag gevat. Deze hardleerse mensen moeten harder worden aangepakt. Dus niet meer voor een bepaalde tijd laten uitzitten op een stoel in de Politieacademie maar in een kille, overvolle cel. Geef ze een forse boete en laat ze nooit meer een bewijs van goed gedrag krijgen, want het is crimineel wat ze doen en ze brengen willens en wetens mensenlevens in gevaar. Of je het nu eens bent met de maatregelen van de regering, de regels gelden voor iedereen.
Helaas begrijpen ook politiefunctionarissen dit niet. Terwijl de regering verzekert dat de grens met Frans-Guyana is gesloten en streng wordt bewaakt, rijden dagelijks taxichauffeurs naar Albina om illegaal overgestoken reizigers (meestal Brazilianen) naar Paramaribo te vervoeren. De grenspost bij Albina passeren ze moeiteloos door minimaal SRD 1.000 te betalen aan leden van de militaire politie; bij de controlepost bij Stolkertsijver betalen ze nog een keer een bedrag. Dat juist Brazilianen een enorme risicogroep vormen, is kennelijk van ondergeschikt belang. Ook mensen in uniform hebben te lijden onder de crisis, dus elk extraatje is welkom. Ook al bestaat de kans dat corona onderdeel is van dat extraatje.
Het extraatje dat de regering heeft beloofd om het leed van heel veel Surinamers te verzachten, laat ondertussen op zich wachten. De Nationale Assemblee heeft weliswaar SRD 1,5 miljard hiervoor goedgekeurd, maar lanti heeft dat geld momenteel niet. We zijn benieuwd wanneer president Santokhi dat duidelijk gaat uitleggen aan al die mensen die al weken blij worden gemaakt met steun die in het vooruitzicht is gesteld. Er wordt nu door de regering omheen gedraaid, wat haaks staat op de openheid die het staatshoofd had beloofd. En dat er binnenkort honderdduizend pakketten beschikbaar worden gesteld waarvoor mensen zich kunnen registreren, doet velen de wenkbrauwen fronsen. Want de ervaring uit het verleden heeft geleerd dat die pakketten veelal bij de verkeerde mensen terecht komen. En er is geen enkele garantie dat dit onder deze regering niet het geval zal zijn.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname