COMMENTAAR: Verkeerd signaal

11/09/2020 12:00

 
VORIGE MAAND HEEFT een aantal activisten en politici een strafklacht bij het Openbaar Ministerie ingediend om onderzoek te laten doen naar vermoedelijke corruptie bij openbare aanbestedingen ten behoeve van de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Deze frauduleuze handelingen zouden het bedrijf en de Staat enorm veel geld hebben gekost. Deze week werd bekend dat enkele personen, onder wie assembleeleden die de aangifte hadden ondersteund, zich uit deze zaak hebben teruggetrokken.
De aangifte was mede ondertekend door VHP-assembleelid Kishan Ramsukul. Collega tevens partijgenoot Shyam Binda zijn naam stond ook onder de aangifte, maar hij had niet getekend. Vicepresident Ronnie Brunswijk deed na de indiening van de strafklacht mededelingen in het parlement die erop neerkomen dat er niks mis is met de aanbesteding waar de aangifte over gaat. Hij riep op om geen spoken bij daglicht te zien. Brunswijk kreeg daarin ondersteuning van VHP-assembleelid Mahinder Jogi. Ook hij gaf aan dat er niets aan de hand is en dat personen eigenlijk nodeloos worden gecriminaliseerd door de aangifte. Medewerkers van de EBS beweren echter het tegendeel.
Direct na de opmerkingen van Brunswijk en Jogi in het parlement circuleerden geluiden dat de VHP-assembleeleden die de aangifte hadden ondersteund, zich uit deze zaak zouden terugtrekken, vermoedelijk vanwege druk uit hun partij. De terugtrekking waarbij ook een politica van een andere partij niet meer meedoet werd deze week een feit. Als reden zou door de assembleeleden naar verluidt zijn opgegeven dat ze deze zaak vanuit hun positie als parlementariër in het College aan de kaak zullen stellen. De vraag rijst of zij zich er bij het ondersteunen van de aanklacht niet van bewust waren dat ze assembleeleden zijn. Hadden ze pas na de indiening door dat ze ook in DNA deze zaak zouden kunnen helpen aanpakken?
De daadwerkelijke redenen van hun terugtrekking zal de samenleving nooit te weten komen, maar deze ontwikkeling komt de geloofwaardigheid van de voornoemde politici niet ten goede. Bij vrijwel elke gelegenheid werd geroepen dat ze zich zouden inzetten voor behoorlijk bestuur en aanpak van corruptie. Nu zij een krachtig signaal kunnen sturen door een aangifte in een vermoedelijke corruptiezaak te ondersteunen met hun handtekening, trekken zij zich terug. Daarmee sturen ze juist een verkeerd signaal naar de samenleving. Zijn hier weer economische krachten en belangen in het spel? Als dat inderdaad zo is, zal ook van de nieuwe regering niet veel verwacht mogen worden op het stuk van corruptiebestrijding.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname