COMMENTAAR: Vastere vorm Natio

08/02/2021 12:00

 
DE WENS OM de nationale voetbalselectie van Suriname te versterken met profvoetballers met Surinaamse roots wordt langzaamaan vervuld. Onlangs werd bekend dat Miguel Nelom (Willem II) en Mitchell Donald (Turkse Erzurumspor) officieel ook zijn opgenomen in de selectie van bondscoach Dean Gorré, die eerder al over enkele andere spelers kon beschikken. Het aantal profs van Surinaamse afkomst is nu elf. De kans is ook groot dat Warner Hahn, Ryan Donk, Kelvin Leerdam, Diego Biseswar en Florian Jozefzoon aan de selectie worden toegevoegd.
Met deze versterkingen hoopt Suriname op internationaal gebied beter te presteren. Bij verschillende gelegenheden heeft zowel SVB-voorzitter John Krishnadath als de bondscoach enthousiast duidelijk gemaakt dat deze profs, aangevuld met lokale spelers, tot grote prestaties instaat zijn. De bondscoach denkt zelfs dat een stunt tijdens de finale van de Concacaf Gold Cup erin zit. Krishnadath die zich er helemaal op had gestort om het voor de spelers met Surinaamse roots speelgerechtigd te krijgen, ziet deze selectie zich plaatsen voor het Wereldkampioenschap in Qatar.
Zijn enthousiasme wordt door velen gedeeld, maar natuurlijk zijn er ook anderen die menen nuchter te zijn en een afwachtende houding aannemen. Sommige mensen onder wie politici, zijn zelfs tegen dit beleid. Zij vrezen dat dit de ontwikkeling van het lokale voetbal kan stremmen. Ze maken zich vooral zorgen om de jeugd en vrezen dat de motivatie bij de jongeren kan wegvallen, omdat de kansen om de selectie te halen enorm kunnen slinken. De voorstanders vinden juist dat er nog meer deuren open zullen gaan voor de lokale voetballers.
Zij wijzen erop dat hoe verder Suriname komt tijdens eindtoernooien hoe meer geld er binnen zal komen dat dan kan worden gestopt in de ontwikkeling van het lokaal voetbal. Wel moet goed gelet worden op de geldstromen, want vaak verdampt geld dat voor een bepaald doel bestemd is. Een andere mogelijkheid is dat hoe hoger de prestaties op vooral internationaal niveau, hoe meer scouts hun weg naar Suriname zullen vinden om talenten te ontdekken. De kans voor de lokale spelers om in buitenlandse profcompetities te worden opgenomen wordt hiermee groter.
Een minpunt is dat door de coronacrisis met als een maatregel verplichte quarantaine, Surinamers de nieuwe mixed selectie voorlopig niet aan het werk zullen zien. De eerste WK qualificatiewedstrijd van de nationale selectie tegen Kaaimaneilanden is op 24 maart en zoals de kaarten nu liggen zal deze voor Suriname thuiswedstrijd, in de Verenigde Staten worden gespeeld.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname