COMMENTAAR: Tigri

20/10/2020 12:00

 
A TAFRA DRAI is een gezegde dat vergeleken kan worden met het Engelse: Now that the shoe is on the other foot. Beide zijn zeer toepasselijk in het geval van de Tigri-driehoek. Volgens een nieuwsbericht in een ander medium vroeg op 28 augustus 2018 toenmalig VHP-parlementariër en nu president Chandrikapersad Santokhi in het parlement waarom het college niets kon vernemen over de kwestie-Tigri.
Zijn formulering was als volgt: “Om zijn rechten niet te verspelen, zal Suriname een proactieve houding moeten innemen met betrekking tot zijn grenzen. Door tijdsverloop werkt de feitelijke situatie in betwiste gebieden in zijn nadeel. Met name de grensissue op de westelijke grens moet daarom op de politieke agenda.” Zaterdag op een persconferentie over de betrekkingen met Guyana zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking business, precies het tegenovergestelde van wat Santokhi destijds van groot belang achtte: “De Tigri-kwestie is niet op de agenda.”
Vorig jaar nog hekelde Dew Sharman toen nog in de oppositie- nu ondervoorzitter van DNA – het feit dat niemand repte over de Tigri-driehoek. Aan de Ware Tijd krant vertelde hij dat het land dat beheersdaden uitvoert mogelijk meer aanspraak zal maken op het gebied. Haaks daarop staat de besluiteloze houding van Ramdin die zaterdag geen concreet antwoord gaf op de vraag wat het standpunt is van deze regering. De conclusie is kennelijk: Now that the shoe is on the other foot worden zaken heel anders bezien. Opportuun zelfs!
De vraag is of de regering wel stil staat bij de boodschap die wij internationaal geven door deze uitspraken en deze houding. Nu al is op internet nog zelden een kaart van Suriname te vinden waarbij de Tigri-driehoek is aangegeven als betwist laat staan dat het aan Suriname toebehoort. Het is van groot belang dat de diplomaat Ramdin er kennis van neemt dat een bepaald afgebakend grondgebied een belangrijke voorwaarde is om een staat te definiëren. Wat zegt het van ons als staat wanneer we niet eens een standpunt innemen over zo’n belangrijke kwestie? En wat is de reden dat de eens zo felle VHP nu plots het eigen braaksel inslikt?
Retoriek ten spijt; eigenlijk lijkt dit besluit een soort rode draad te vormen door het beleid van deze regering: kapitaal is wat haar drijft. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. We weten dat Suriname zich nu bevindt in een lastige positie; het land heeft geld nodig en de brug over de Corantijnrivier die Guyana wil helpen betalen biedt veel perspectief. Maar er zijn dingen die belangrijker zijn dan geld en dat is de integriteit en trots als land. Er is geen bedrag op aarde dat zou moeten maken dat die te grabbel wordt gegooid!
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname