COMMENTAAR: Opnieuw beperkingen

08/04/2021 12:00

 
EEN DERDE CORONAGOLF ligt op de loer, waarschuwde minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid woensdag tijdens een Covid-19-perconferentie, die na lange tijd weer werd gehouden. De bewindsman kondigde verscherpte maatregelen aan, die de vrijheden van burgers opnieuw zullen beperken. Want buitenlandse varianten van het virus zijn ook naar Suriname overgewaaid en de laatste dagen is het aantal besmettingen toegenomen. Wat dat betreft vallen de verscherpte maatregelen te begrijpen. Echter, bij de aangehaalde redenen die tot deze verscherping hebben geleid, kan je grote vraagtekens zetten.
Over waarom het aantal besmettingen de afgelopen dagen is toegenomen, blijft de regering vaag. Ramadhin benadrukte dat Suriname het eigenlijk heel goed doet met de aanpak van corona en dat dit vooral de verdienste is van de regering. Maar dat overtreders van de maatregelen er vooral de oorzaak van zijn dat we nu weer een paar stappen achteruit moeten doen, concludeerde hij. Ramadhin probeerde de verscherpingen te onderbouwen met droge cijfers die weinig zeiden.
Echter, de regering zal eens in de spiegel moeten kijken en nagaan of ze zelf genoeg doet om verspreiding van het virus te voorkomen. Daarover is weer niets gezegd tijdens de persconferentie: niet over het verboden feestje van vicepresident Ronnie Brunswijk, niet over het gebrekkige optreden van de politie tijdens de uit de hand gelopen viering van Holi Phagwa en niet over het gedoogbeleid van de sterke arm ten aanzien van uurtjeshotels, bordelen en andere gelegenheden, waar het iedere dag als het ware feest is.
Als die zaken worden toegestaan, dan denken die ‘zuipende mannen’ voor een supermarkt misschien ook wel dat ook zij vrijbrief hebben. Natuurlijk mag dat ook niet, maar er wordt toch niet tegen de overtreders opgetreden. We blijven het herhalen: als de overheid er wat het naleven en handhaven zelf doorlopend een potje van maakt en niemand daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden, dan zullen maatregelen ook niet het maximale effect hebben.
Een ander punt van zorg is of er binnenkort wel voldoende vaccins beschikbaar zijn. Nadat het vaccineren een maand geleden uiterst traag op gang kwam, worden er nu volop prikken uitgedeeld. Daarbij is het vaccinatieschema dat directeur Rakesh Gajadhar Sukul op 10 februari presenteerde kennelijk volledig overboord gegooid. Zelfs gezonde jongeren die een afspraak maken, worden moeiteloos geholpen.
Maar de voorraad vaccins is zeer beperkt waardoor die over een paar weken zal zijn opgedroogd. “We doen ons best”, zei de directeur op vragen hoe dit dreigende tekort zal worden opgevangen. Een noodplan lijkt er niet te zijn. Mensen die het vaccin echt nodig hebben omdat ze vanwege onderliggende aandoeningen corona waarschijnlijk niet overleven, kunnen alleen maar hopen dat Suriname weer snel een nieuwe voorraad krijgt.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname