COMMENTAAR: Onnadenkend

31/08/2020 12:00
 
EERDER IS IN een sportcommentaar erop gewezen dat Surinaamse sporters – vooral voetballers – de wedstrijdleiding na een verlies als schuldige aanwijzen. Die zou het team benadeeld hebben, bijvoorbeeld door fouten van de tegenstander niet af te straffen. Wat vaak niet naar buiten komt is dat spelers bij een verloren wedstrijd in de kleedkamer elkaar de huid vol schelden en allerlei verwijten maken. Zelden steekt een speler de hand in eigen boezem.
Surinaamse voetballers zijn vaak niet nuchter in hun commentaar. Voorafgaand aan een wedstrijd zijn ze er vaak van overtuigd dat zij de ontmoeting zullen winnen, maar als het anders uitpakt druipen zij met de staart tussen de benen af of zoeken een boosdoener.
Gelukkig zijn coaches en trainers wat genuanceerder en geven ze over het algemeen zakelijk en nuchter hun verwachtingen weer en ook het commentaar na een wedstrijd kan er meestal mee door.
Vaak is ook te merken dat Surinaamse voetballers gaan voor eigen gewin: een doelpunt (proberen te) maken. Het gebeurt niet zelden dat in plaats van de bal af te spelen naar een teamgenoot die in betere positie staat om te scoren men zelf gaat voor het doelpunt. Voetbal is een teamsport. Of men nu wint of verliest, het team heeft het gedaan.
Aan het voorgaande – wat spelers betreft – moesten we de afgelopen week denken bij het lezen van het commentaar van Gleofilo Vlijter die met zijn Israëlische club Beitar Jerusalem zijn debuut maakte op Europees niveau. Voor een in eigen land opgegroeide Surinamer zeker een bijzondere stap. Hij mocht de hele tweede helft meedoen, inclusief extra tijd. En nu komt het: hij vindt zichzelf heel goed, maar het zou mooier geweest zijn als hij gescoord had en het team kon helpen. Hij en teamgenoten dropen af na een 0-2 nederlaag in een uitwedstrijd tegen het Albanese Teuta Durrës.
Vlijter zegt dan wel “het is onze eigen schuld”, maar intussen schuift hij de schuld wel direct in de schoenen van zijn teamgenoten. We moeten hem op zijn zwarte ogen geloven met zijn mededeling dat hij goed heeft gespeeld en dat Beitar Jerusalem de betere ploeg was. Hij vulde zichzelf aan met zijn veelzeggende en bijna onsportieve toevoeging dat de attitude van zijn medespelers het team de das heeft omgedaan. Wat ook te denken van zijn opmerking “omdat wij zoveel Israëlische sterren in huis hebben, denken die boys dat ze er al zijn. Ze praten meer dan dat ze doen”.
Dit soort opmerkingen past een teamspeler niet en zijn voor in de kleedkamer. Zich wat genuanceerder opstellen zou Vlijter sieren. Het is te hopen dat zijn uitspraken niet doorsijpelen naar Jeruzalem, want het zou hem anders op een flinke uitbrander kunnen komen te staan, door teamgenoten kunnen worden geïsoleerd en in het uiterste geval zijn veelbelovende voetbalcarrière als international in gevaar kunnen brengen.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname