COMMENTAAR: Niet daadkrachtig

17/12/2020 12:00

 
MINISTER KENNETH AMOKSI van Justitie en Politie heeft in zijn eerste maanden in functie een niet bepaald overtuigende indruk gemaakt. Vooral in zijn verantwoordelijkheden rond de aanpak van de coronacrisis schiet hij ernstig tekort. Hij is in ieder geval totaal niet te vergelijken met zijn huidige baas, president Chandrikapersad Santokhi, die van 2005 tot 2010 in diezelfde functie de bijnaam ‘sheriff’ kreeg, doordat hij zaken grondig aanpakte. Amoksi daarentegen heeft nog maar weinig aangepakt, waardoor de vraag gerechtvaardigd is of hij wel de juiste man op de juiste plaats is.
Maandag tijdens de persconferentie over de nieuwe Covid-19-maatregelen zat hij er wat verveeld bij en reageerde op vragen van journalisten alsof hij ze niet serieus nam. Terwijl die vragen er wel degelijk toededen: kan de politie (al dan niet met andere diensten) het wel aan om de naleving van de maatregelen te controleren? Natuurlijk kan de politie dat aan want de bezetting is overal voldoende, was kort samengevat zijn antwoord. Amoksi jokte niet, want zolang de politie niet opereert (met vooral niet-controleren) zullen de leden van het korps niet overbelast worden. En af en toe een weggebruiker aanhouden en overbrengen naar de Politieacademie is niet een al te grote inspanning.
Echter, hij begreep de vraag van de journalist niet: is er voldoende capaciteit als de politie haar taak naar behoren gaat uitvoeren, dus echt handelend optreden? Want dat gebeurt nu nog nauwelijks. Maar met de drastische toename van het aantal coronagevallen, ontkomen politieagenten er niet aan eindelijk te doen wat ze al die maanden grotendeels hebben nagelaten: controleren en eventueel sancties opleggen.
In de samenleving is in de afgelopen maanden het idee ontstaan dat de regels er zo maar zijn omdat er toch niet gecontroleerd wordt. Zo werd er uitgebreid op los gefeest, onder meer door de Braziliaanse gemeenschap te Klein Bélem (Anamoestraat en omgeving). Zelfs tot in de kleine uurtjes was het daar druk en de politie greep zelden in. Ook niet na telefoontjes van verontruste buurtbewoners. Ook elders in Paramaribo werden de regels aan de laars gelapt en feestte men er behoorlijk op los. De politie was ook hier niet te bekennen.
De leden van de regering – dus president en ministers – kunnen wel iedere keer zeggen dat de burgers hun eigen verantwoordelijkheid moeten kennen. Dat is absoluut waar, maar er zijn altijd burgers en ondernemers die eigenwijs zijn. Dan is het de taak van de overheid – vooral de politie – om corrigerend op te treden. Dat doe je niet om te pesten, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan en een regelrechte ramp te voorkomen. Dat dit de laatste weken is nagelaten, heeft er zeker toe bijgedragen dat het aantal besmettingen is toegenomen. Dat mag Amoksi beslist mede aangerekend worden.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname