COMMENTAAR: Lijk verwisseld

09/09/2020 12:00

 
JANE SABAJO-BISWANE vertelde aan de krant een afgrijselijk verhaal over haar vader die in het Regionaal ziekenhuis Wanica is overleden aan Covid-19. Het lijk is verwisseld met dat van een andere persoon met dezelfde achternaam. Het is niet de eerste keer dat zoiets in Suriname is gebeurd en er kan niet anders worden geconcludeerd dan dat er sprake is van onzorgvuldig handelen.
De instellingen waar dit gebeurt moeten reken- schap geven en beseffen hoeveel emotionele pijn ze nabestaanden doen. Toegegeven: door de ontwikkeling van hety coronavirus neemt de druk op de zorginstellingen nog meer toe. Maar belangrijk is dat men bij de les blijft. De teller van het aantal corona doden ligt al boven de negentig. Dat dwingt tot een goede administratie die op dit moment misschien niet sluitend is.
Om het tot corona te beperken. Zelfs de Wet Uitzonderingstoestand om de regering meer bevoegdheden te geven orde op zaken te stellen, levert niet het gewenste resultaat op. Mensen blijven zich bezondigen aan de beschermingsmaatregelen, zoals de lock down waardoor de overheid het virus niet onder controle krijgt. In vrijwel alle presentaties van deskundigen komt naar voren dat nog niet alle eigenschappen van het virus zijn doorgrond, wat in een aantal gevallen verwarring veroorzaakt.
Het grootste dilemma waarin regeringen zitten is een middenweg vinden tussen het opengooien van de economie en strakke adviezen van het Outbreak Managementteam. In sommige landen wordt serieus gevaren op het kompas van zo’n team, maar tegelijk wordt zwaar rekening gehouden met de druk vanuit het bedrijfsleven. Het aantal werklozen door het virus neemt wereldwijd toe, ook in ons land.
Voor Suriname is echter vooral aangrijpend het aantal coronadoden dat blijft stijgen en het alsmaar oplopende aantal besmettingen. Negeren van adviezen van het medisch team levert gewetensproblemen op. Burgers moeten echt gaan beseffen dat zij hieraan medeschuldig zijn.
Uit toespraken van president Chandrikapersad Santokhi mag worden geconcludeerd dat de regering worstelt met dit probleem. Op den duur moeten keuzes gemaakt en beslissingen genomen worden, zonder het medisch team tegen de haren in te strijken. Dat is niet simpel en zelfs zorgwekkend gelet op de ontwikkeling van het virus.
Suriname staat niet bekend om zijn statistieken. Maar het wordt tijd dat de overheid samen met het bedrijfsleven de financiële en economische schade berekent en een prognose maakt voor de naaste toekomst. Dat geeft alvast een basis om uit de pot van het Covid-19-noodhulpfonds te beginnen met minimale financiële compensatie.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname