COMMENTAAR: Huiselijk geweld

04/11/2020 12:00

 
DE RECHTERLIJKE MACHT en politie hebben nogal wat te verduren rond het probleem huiselijk geweld. Regelmatig krijgen justitiële autoriteiten het verzoek van slachtoffers om plegers van ernstig huiselijk geweld vrij te laten. Een actuele zaak is die van een man die zijn stiefdochter met een mes ernstig heeft verwond en dit bij de rechter probeert goed te praten met de opmerking dat hij dronken was. De moeder van het meisje smeekte de rechter om de man in vrijheid te stellen. Het slachtoffer deed hetzelfde, omdat de dader heeft beloofd het nooit meer te zullen doen. Hoe de rechter deze smeekbeden en belofte zal beoordelen wordt op 7 december bekend.
Hoofdreden van het verzoek om intrekking van de zaak lijkt niet de belofte van de dader maar het argument van zijn partner, de moeder van het meisje, dat hij dreigt zijn baan te verliezen. Ze vroeg retorisch hoe in dat geval het gezin in zijn dagelijkse behoeften zal voorzien, ook door de alsmaar stijgende prijzen. Uit de argumentatie van de vrouw mag worden geconcludeerd dat de gezinssituatie niet al te best is.
Dit soort omstandigheden van bijna wanhoop, maakt dat slachtoffers van huiselijk geweld verzoeken om de klacht in te trekken. In sommige gevallen lukt dat wel, maar in geval de procedure wordt voortgezet, kan het zijn dat de autoriteiten, in de laatste fase de rechter, een voorbeeld willen stellen. Sociale en economische omstandigheden zijn dus in veel gevallen argumenten voor verzachting die worden aangevoerd. Maar er zijn nog meer redenen, zoals onder druk komen te staan van familieleden van de dader of de dader zelf en zelfs dreigement uit die hoek.
Feit blijft dat het argument van afhankelijkheid van vrouw en kinderen ten opzichte van een partner met losse handjes niet mag worden verwaarloosd, omdat het doorsnee gezin het moeilijk heeft door het overheidsbeleid. Want in plaats van het in de verkiezingscampagne beloofde ‘paradijs’ lijkt een groot deel van de samenleving het bos te worden ingestuurd.
Hoe begrijpelijk de overgenomen situatie door de huidige regering is, van de beloften vóór de verkiezing is vrijwel niets terecht gekomen. Toegegeven: in de begindagen van de regering was er gewaarschuwd dat de broekriem zou moeten worden aangetrokken. Maar niemand had kunnen vermoeden dat dit op zo een wurgende manier zou gebeuren, waarbij het levens zelfs stukken duurder is geworden dan vóór medio juli. Tenminste voor het grootste deel van de bevolking. Want de Surinaamse politieke cultuur eigen: er is ook onder deze regering een elitekorps ontstaan, dat er nu al warmpjes bij zit.
Dat mensen in deze situatie gaan stressen en de controle over zichzelf verliezen wordt niet goed gepraat en leidt zeker tot ongewenste situaties. Daar mogen wij hoe erg de daad ook is onze ogen niet voor sluiten.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname