COMMENTAAR: Enge belangen

12/12/2020 12:00

 
DE ECONOMISCHE SITUATIE in het land treft iedereen. Dat staat als een paal boven water. Dus ook leerkrachten voelen in hun portemonnee dat het leven duur is geworden. De roep van deze groep om in aanmerking te komen voor een verhoging van het loon is dus begrijpelijk. Echter, wat echter de wenkbrauwen doet fronsen, is dat de voorzitter van de BVL/ALS, Reshma Mangre, vindt dat het niet rechtvaardig is dat bijvoorbeeld ambtenaren een verhoging hebben gehad een tijd geleden en de leerkrachten niet. Ze roept om een rechtvaardig beloningssysteem.
De vakbondsleider is kort van geheugen lijkt het. Het is de BVL die als eerste besloot om uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (Fiso) te stappen in 2018 omdat die groep alleen erop vooruit wilde gaan en oog noch oor had voor de ambtenaren die het toen ook moeilijk hadden. Fiso houdt in een gewogen en gebalanceerd beloningssysteem voor alle ambtenaren die dan op basis van behaalde diploma’s beloond werden. Een leerkracht met diploma’s verdiende door dat systeem logischerwijs meer dan een secretaresse bij de overheid die minder opleiding genoten had. Alleszins rechtvaardig dus.
Maar de leerkrachten stonden op een herwaardering voor onderwijsgevenden. De regering zag haar kans schoon te komen tot verdeel en heers en ging akkoord. De herwaardering voor de leerkrachten vond plaats en de ambtenaar kreeg geen cent. Dat zette veel kwaad bloed tussen de CLO die opkomt voor de landsdienaren en de BVL. Is het dus rechtvaardig dat de BVL/ALS nu praat van scheefgroei, omdat ambtenaren een verhoging hebben gehad een tijd terug en de leerkrachten in die ronde niet meegingen? Daar moet de BVL/ALS een eerlijk antwoord op geven. Reflectie is van groot belang bij het leiden van een organisatie.
Het is duidelijk dat opeenvolgende regeringen verschillende recepten hebben toegepast om de vakbonden tevreden te houden. Een vakbondsman deed recent de uitspraak dat als een bond vertegenwoordigd is in de coalitie de leden er bijna elk jaar op vooruit moeten gaan. Of dat zo moet zijn moet die vakbondsleider maar zelf weten, maar het is zonneklaar dat de BVL/ALS politiek goed zit met Mangre in de coalitie. Het is de vraag of de regering dus de onderwijzers zal belonen en de rest niet.
Ter zijde geschoven dat er nu mogelijk weinig ruimte is voor verhogingen, is het belangrijk dat bonden verder dan de eigen belangen kijken. Dat is in het belang van de arbeiders die het allen moeten doen met de prijzen in de winkel. We moeten afstappen van de denkwijze dat door ons eigen hagje te redden a bun keba. Grote leiders kijken verder dan enge belangen. Hopelijk heeft de lerarenbond lering getrokken uit zijn na-mij-de-zondvloed-stelling.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname