COMMENTAAR: Draagvlak creëren

22/01/2021 12:00

 
Al enkele weken wordt de samenleving voorgehouden dat het land al een partij Covid-19-vaccins heeft besteld. Er is zelf al voor betaald. Suriname heeft in een samenwerking met ongeveer zeventig andere landen de besteling geplaatst. Naar verluidt krijgt het de beschikking over het vaccin dat door Pfizer is ontwikkeld. Voorlopig het enige vaccin dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is goedgekeurd. In een aantal landen zijn de vaccinatiecampagnes al op gang gekomen. Niet overal loopt het qua logistiek op wieletjes. Ook de goed of beter georganiseerde landen zoals de Verenigde Staten (VS) kampen hier en daar met problemen.
Suriname komt er niet onderuit ook een Covid-19-vaccinatieprogramma te draaien. Een bijkomstigheid bij het voor Suriname beschikbare vaccin van Pfizer is dat het onder extreem lage temperaturen moet worden vervoerd. Een issue die volgens minister Amar Ramadhin niet al te veel hoofdbrekens zal geven omdat de producent zelf voor een technische oplossing heeft gezorgd: koeltassen van een bepaalde type die gewoon in het vliegtuig kunnen worden meegenomen. Daarna zal het vaccin worden opgeslagen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica dat beschikt over koelfaciliteiten tot -80 graden.
Met de eerste lading zullen eerst de Covid-19-frontliniewerkers worden gevaccineerd. Kinderen in de leeftijdscategorie nul tot achttien jaar zullen niet worden gevaccineerd, omdat deze groep tijdens de experimenten niet was meegenomen. De autoriteiten verwachten de eerste partij al in de eerste twee weken van februari in Paramaribo. Echter, van een voorlichtingscampagne hierover is nog niets te merken. Volgens de laatste mededelingen van de minister van Volksgezondheid moet de campagne op papier al rond zijn of bevindt die zich in afrondende fase.
Gezien de ruis die wordt veroorzaakt door desinformatie die van over de grenzen komt, is het zaak dat niet lichtvaardig wordt omgesprongen met de voorlichting. Nu al circuleren de wildste verhalen over het verloop van de vaccinatiecampagnes in andere landen en eventuele gevaarlijke en levensbedreigende bijwerkingen. Verhalen uit de kampen waar complottheorieën welig tieren worden en masse rondgestuurd en door sommigen grif geconsumeerd. Suriname is niet onbekend met het uitvoeren van vaccinatieprogramma’s.
De afgelopen decennia is op dat stuk een zekere ervaring opgevouwd. Hierdoor zijn bepaalde ziekten tot een minimum teruggebracht. Voor ziekten waartegen er nog geen vaccin is zoals malaria heeft Suriname een strategie ontwikkeld waarmee het land internationaal lauweren heeft geoogst en awards heeft gekregen. Toch vormt Covid-19 vanwege de nieuwigheid een grotere uitdaging. Er zal voor moeten worden gewaakt dat sceptici en de anti-vaccinlobby de overhand krijgen. Hoe eerder de voorlichtingscampagne begint, hoe beter. Daarbij zullen vooral deskundigen aan het woord moeten worden gelaten.
Hoezeer de aanpak van het virus door politieke besuitvorming wordt gefaciliteerd, zullen politici als het even kan een stap terug moeten doen, zodat medische vakmensen in de campagne het voortouw nemen. Gezien het feit dat Suriname een multi-etnische samenleving heeft zal de voorlichting in meerdere talen gegeven dienen te worden. Wat toe te juichen is, is dat de regering het initiatief heeft genomen om het bedrijfsleven en anderen te betrekken bij het opzetten van een landelijk fonds voor aanschaf van het Covid-19-vaccin. Het is bekend dat ’s landsfinanciën momenteel geen vetpot zijn en met dit initiatief wordt ook draagvlak in de samenleving gecreëerd voor acceptatie van het vaccin.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname