COMMENTAAR: Doodgeboren?

10/11/2020 12:00

 
BACOVEBEDRIJF FAI IS nu volledig in handen van de overheid, die hiermee probeert vooral de arbeidsplaatsen te redden van de ongeveer twaalfhonderd arbeiders. De regering wil naar een bedrijf toe dat niet alleen bacoven produceert, maar ook eindproducten maakt zoals bananenmeel of sap.
Vakbondsleider Dayanand Dwarka is niet in een hoerastemming en hij heeft groot gelijk. In de voorbije jaren heeft Suriname bewezen dat het staatsbedrijven niet gezond kan maken en houden. Ze krijgen heel vaak te maken met politieke bemoeienis en dat is niet gezond. Bovendien is een overheid er om die bedrijven te sturen en niet om in de uitvoering te zitten. Dat doet Suriname nog te veel en dan met weinig succes getuige de SLM en ook Telesur. Staatsolie is de uitzondering op de regel, blijkt.
Een bijkomstigheid die niet onderschat moet worden is dat de overheid die al zit met torenhoge schulden, nu ook nog die vijftien miljoen US dollar van FAI moet afbetalen en twaalfhonderd arbeiders elke maand moet uitbetalen. Daarbij wordt getrokken uit het al karige staatsbudget. Daarnaast moeten exportmarkten worden gezocht in een internationale omgeving met giganten die al lang hun positie in de wereld hebben bestendigd. Al met al niet eenvoudig voor een overheid die al zit met levensgrote uitdagingen.
Echter, belangrijk zijn de lessen die wij als land hieruit moeten leren. Hoe wijs was het om aandelen te behouden binnen een bedrijf dat voor 90 procent geprivatiseerd is? Hoe moeten we in het vervolg omgaan met buitenlandse investeerders? Moeten we betere contractuele afspraken maken? Allemaal voer voor onderhandelaars om na te gaan wat fout is gegaan.
Landbouw zal altijd een sector zijn die blijft aantrekken. Dat is niet vreemd omdat er steeds meer mensen bij komen die moeten eten. Echter, de manier waarop wij dat doen in Suriname is niet meer van deze tijd. Landbouw is in de toekomst vooral machinaal en niet zo arbeidsintensief als we het in Suriname doen. Doordat we het echter blijven aanpakken zoals we het al jaren doen, krijgen we het resultaat dat we altijd kregen.
De vorige regering had een masterplan gemaakt om de landbouw in Suriname grootschalig aan te pakken. Ook het Planbureau heeft in de voorbije jaren studies gedaan over de ontwikkeling van de agrarische sector. Deze regering zou kunnen kijken wat van die plannen nog actueel is en betrekking heeft op de bananensector. Daarnaast is het ook van belang om na te gaan in hoeverre er lering getrokken kan worden uit de fouten in het verleden. De situatie is niet uitzichtloos, maar er zal veel werk, doorzettingsvermogen en creativiteit aan de dag moeten worden gelegd om succes te boeken met FAI.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname