COMMENTAAR: Beter laat dan nooit

24/12/2020 13:55

 
*Vanwege een technisch euvel is het commentaar niet op de gebruikelijke tijd (12:00 uur) verschenen.
HET HEEFT LANG geduurd, maar de regering is eindelijk tot het besef gekomen dat het geen goed idee is/was om toeristen vanuit Europa naar Suriname te laten vliegen. Ze heeft afgelopen week het vervoer van passagiers door de lucht nagenoeg stopgezet. Je kunt in dit geval zeggen: beter laat dan nooit.
Wekenlang mochten toeristen vrijwel ongestoord hier landen, vermoedelijk ook in de hoop van de regering weer enige noodzakelijke valuta-inkomsten te hebben. Bovendien wilde de regering de diaspora in Nederland niet tegen de haren instrijken en haar de gelegenheid geven om de feestdagen in hun geboorteland door te brengen. Immers, zij zou volgens president Chandrikapersad Santokhi Suriname er mede bovenop helpen (hoewel daar nog niets van is te merken). En dus werd tegen adviezen van deskundigen in een uitzondering gemaakt, werden de geldende strenge regels wat opgerekt en zaten de vluchten naar Paramaribo weer redelijk vol. Zelfs toen de tweede coronagolf, met meer dan tienduizend besmettingen per dag in Nederland en de rest van Europa keihard toesloeg, weigerde de Surinaamse regering in te grijpen. De reizigers moesten weliswaar vóór vertrek vanaf Schiphol een negatieve coronatest overleggen (wat overigens geen garantie is dat ze niet besmet zijn) en tien en later zeven dagen in quarantaine, die door de gebrekkige controle echter kon worden omzeild.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voelde er namens de regering eigenlijk helemaal niets voor om het luchtverkeer met Nederland te beperken. Maar vorige week draaide hij een beetje bij, echter niet om Surinamers te beschermen tegen de import van het gevreesde virus. Nee, zijn argument was dat Nederland vanaf 15 december de eis stelt dat binnenkomende reizigers een negatieve coronatest moeten overleggen. Met vier vluchten in de week zou dat betekenen dat minstens achthonderd tests moeten worden afgenomen en dat zou ten koste gaan van de beperkte voorraad die Suriname heeft. Dus dat zou hij de Nederlandse autoriteiten melden; het was in ieder geval niet zijn schuld. Dat sindsdien de situatie, zowel in Nederland met sinds deze week de gemuteerde variant van Covid-19, als Suriname met de explosie van nieuwe coronagevallen volledig is veranderd, is bijzaak. Laat het een les zijn voor de toekomst dat het niet verstandig is omwille van enge belangen uitzonderingen te maken. De coronasituatie is al precair, laten we er met zijn allen voor zorgen dat we dit virus verslaan.-.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname