COLUMN: Van NII naar CDS

18/08/2020 14:00 – Rozengeur
Gerold Rozenblad  
Hij zag het als ervaringsdeskundige mijlenver aankomen. Dus toen Limbo de ontheffingsbrief kreeg, was de gevraagde overdracht “per ommegaande” inderdaad per ommegaande. Waarschijnlijk waren de twee auto’s die hij onder zich had ook nog netjes gewassen in verband met een nette overdracht. En zo geschiedde. Het gelimboliseer op de SRS was al enige weken gestopt en nu heeft de man gisteren vermoedelijk voor de laatste keer de deur van het vroegere NII achter zich dichtgetrokken.
Niet weinigen zullen een flinke borrel nemen op het vertrek van mogelijk Suriname’s meest gevreesde mond. Want wie gelimboliseerd werd, had het gevoel door de gehaktmolen te zijn gegaan. Limbo zocht de grenzen op (en ging die vaak overheen) als het ging om het “neutraliseren” van oppositionele stemmen. “Wat je doet is absoluut niet goed, maar je doet het wel goed” zei ik hem ooit hierover.
Wat Limbo moet worden nagegeven is dat hij het NII, nu CDS, heeft gemaakt tot een vloeiend draaiende organisatie die als geen andere daarvoor het regeringsbeleid propageerde. Journalisten waren terecht boos dat beleidsmakers zich verscholen achter de brede rug van Limbo en de dienstig draaiende camera’s van het NII. Persmomenten waren schaars en prangende vragen werden ontweken. Maar wie wilde zwijmelen op voorgekauwde informatie kon zich verlustigen op Gov.tv, waar in elk geval een vrij uitgebreide programmering was en de technische kwaliteit van wat werd voorgeschoteld erg goed was. Bekeken vanuit de bril van zijn broodheren deed Limbo een voortreffelijke job bij het NII. Limbo werd vaak vergeleken met Joseph Goebbels, de minister van Propaganda onder Hitler. Ik denk dat vanuit zijn graf zelfs Goebbels zijn hoed heeft afgenomen voor het werkbeest Limbo.
En nu is overgedragen aan Alven Roosveld, de vermoedelijke opvolger bij de CDS. Anders dan Limbo ken ik de man totaal niet. Maar hoop van harte dat hij dezelfde energie als Limbo aan de dag kan leggen. In feite kan het CDS mijns inziens op vrijwel dezelfde voet draaien als het NII. Elke regering heeft propaganda nodig en maakt die onder de noemer van “informatieverstrekking”. Het enige dat het journaille wil is dat er voldoende persmomenten zijn en eerlijk gezegd lijkt het erop alsof het deze regering menens is hieraan toe te geven. Dan maakt het mij verder niet uit wat zij verder aan “informatieverstrekking” wil doen. En precies daar gaat Roosveld alle energie aan de dag moeten leggen. Daar waar Limbo slechts rekening moest houden met één partij die de rest van de zogenaamde coalitie walste, zijn er nu vier partijen in een coalitie waarbij in elk geval drie niet van plan zijn zich te laten walsen door anderen. Blijkt nu al.
Communicatie is goud geworden. En is men op het kabinet van de vp nu al bezig met een wervingscampagne voor een communicatie unit van de vp. Daar waar Limbo te maken kreeg met individuele ministers die weleens mopperden, zal Roosveld te maken krijgen met partijen die via “hun” ministers hun belang veilig gesteld zullen willen. En dreigt nu al het oude Babylon te herrijzen van voorlichtingsdiensten die hun eigen weg opgaan. Roosveld gaat vroeg en misschien onprettig moeten ingrijpen. Daarvoor is een vaste hand nodig, laverend door het krachten en machtenveld. Hopelijk weet hij zich voldoende in de rug gesteund hiervoor. Een additioneel regelmatig bezoek aan de gym zou ik hem zeker aanbevelen.
roziegeur@gmail.com
  Tweet 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname